Темата за Западните Балкани е дългосрочна и не се изчерпва само с европейското ни председателство. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия в парламента на тема „Европейска интеграция, регионално сътрудничество и свързаност на Западните Балкани – приносът на Българското председателство“, предаде агенция „Фокус“.
 „Темата Западни Балкани е основен приоритет на външната политика. Тя е много по-дългосрочна и в никакъв случай не се изчерпва само с шестте месеца на нашето председателство. Вече е ясен дневният ред на Съвета и там президентът Туск отправи покана за среща на европейските лидери през 2018 г., която ще бъде на тема Западни Балкани“, заяви Захариева.

По думите й разширяването не бе във фокуса на ЕС заради редицата кризи. „Започвайки с финансовата и икономическа криза, преминавайки към мигрантската, Брекзит, борбата с тероризма. Втората важна причина е може би недостатъчният напредък на страните в Западните Балкани. В последните месеци усилията на редица държави се забелязва промяна в тази тенденция. Всяка една от държавите ще преценява доколко и с каква скорост иска да се интегрира. Бях във всички тях през последните месеци, мога да ви уверя, че беше посочено това като основен приоритет. Те наистина искат да имат по-бърза интеграция“, допълни вицепремиерът и призова страните да правят това за своите граждани.