Надяваме се да няма вариант без сделка, но така или иначе времето ни притиска. Споразумение между ЕС и Великобритания дава достоверност на правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британците в ЕС. Няма за какво да се притесняват българите там. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод преговорния процес за излизането на Великобритания от ЕС.

90% от споразумението е договорено, но най-трудното е оставено за края, посочи тя.

По думите на Захариева премиерът на Великобритания Тереза Мей лично е уверила българския министър-председател Борисов, че правата на всички граждани ще се зачитат в страната след Брекзит, включително и правата на българите там.

България също имала интерес от това, защото миналата година туристическият поток от кралството към страната ни се е увеличило с 25%, обясни още министърът.

Относно убийството на журналистката Виктория Маринова и последвалите коментари по адрес на страната ни вицепремиерът заяви, че е имало много фактори, както и политици и личности, които са се изказали прибързано по темата, при положение, че правовият ред изисквал да се дадат 72 часа за разследването.

"Моят призив беше да търсят официална информация... Да има среща с посланиците е съвсем нормално. Това е нормална практика. Премиерът се среща с посланиците редовно. Няма как, когато целият свят пише, че в България едва ли не се извършват поръчкови убийства на журналисти, да не реагираме. Ако не бяхме реагирали", попита реторично Захариева.

Според нея страната ни не взима решения под натиск. Във връзка с коментара на президента на Русия Владимир Путин, че България е взела решението за "Южен поток" под натиск, тя посочи, че проектът е бил спрян заради несъответствия с европейските правила.

Според Захариева президентът Радев трябва да отговори на Путин за нападката.

Вандалският акт на българи на паметника в японския град Хирошима няма да повлияе на добрите отношения между двете страни, категорична е Захариева.

Относно ситуацията в съседна Македония тя обясни, че предсрочните избори са вариант, но гражданите трябва сами да решат накъде да вървят.

"Нашата ръка остава протегната, но акъли не даваме", допълни тя

"Целта на Българското председателство на Дунавската стратегия бе да направим региона видим." Това още каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция в рамките на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.