Само след по-малко от месец предстои четиристранна среща България - Гърция - Македония - Албания. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за политиката по разширяване на ЕС, предаде „Фокус“.

„На 18 октомври ще се проведат политически консултации между министерствата на външните работи на България и Македония“, посочи тя.

„От 19 до 21 октомври ще пристигнат държавните секретари на всички министерства в Македония, водени от генералния секретар на правителството. Те ще имат редица срещи със свои колеги, включително и в НС“, допълни Екатерина Захариева. „От 24 до 26 октомври очакваме работно посещение на делегации от представители на държавната администрация на Македония с цел обмяна на опит по европейски програми“, коментира външният министър.

„В четиристранен формат, България- Гърция- Хърватия- Румъния, който е по наша инициатива и се провежда традиционно по време на сесията на Генералната асамблея на ООН, обсъждахме как процесът на присъединяване може да бъде по-бърз и устойчив. Разбрахме се да направим общи посещения в Македония и Албания до края на годината или в началото на следващата“, заяви Екатерина Захариева.