Важно е политиците от Европейския съюз и Турция да разговарят повече помежду си – пряко, а не чрез медиите. Брюксел и Анкара имат общи интереси и е време е за сближаването им. Това заяви българският министър на външните работи и вицепремиер за съдебната реформа Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник Die Welt.
„Важно е политиците от ЕС и Турция да говорят повече помежду си - пряко, а не чрез медиите. Това важи и за двете страни и би могло да доведе до ситуация, която да е печеливша“, бе коментарът, който Захариева направи по отношение на напрегнатите отношения между Брюксел и Анкара.

По повод ситуацията в Турция със свободата на изразяване и многобройните арести, българският министър на външните работи подчерта: „Въпреки всички проблеми с Турция относно нарушаването на основните демократични права, ние също трябва да държим под око нашите общи интереси. ЕС и Турция имат общи интереси в политиката за сигурност, борбата срещу тероризма, проблема с бежанците и енергийните въпроси. Турция е не само основен търговски партньор за европейците, но и надежден съюзник в миграционната криза и важен партньор на Алианса в защитата на страните от НАТО. Трябва да говорим и за тези положителни аспекти. Време е за сближаване между ЕС и Турция. Призовавам и двете страни да направят повече“.

Захариева коментира и настояванията на Анкара за безвизово пътуване в страните от Общността. Отговорът й на въпрос доколко реалистично е искането й българският външен министър отговори: „От 72 необходими условия досега не са изпълнени пет. През последните седмици обаче получих сигнали от Анкара, че останалите условия, включително спорното законодателство за борба с тероризма, скоро ще бъдат променени. Нека да изчакаме и да видим дали това ще се случи.