Външният министър Екатерина Захариева поиска широк дебат за Истанбулската конвенция в кулоарите на парламента Тя настоя да се чуе позицията на жертвите на насилие.

За идеята на червените за референдум, тя изтъкна: "Може би референдумът трябва да е за и против домашното насилие, защото за това става въпрос в конвенцията". Оценявам становището на Светия Синод, подчерта първият ни дипломат, но поиска да се чуят и останалите гледни точки.

Бих задала въпроса защо като ще препишем текстовете на Конвенцията в законите да не я ратифицираме. Няма пречка да се изменят законите, в Министерство на правосъдието, което е вносител на Конвенцията, има работна група“, коментира тя.

„Нищо няма да стане, ако Конвенцията не бъде ратифицирана. За съжаление, ще покажем, че когато отиваме в политическите си семейства в Брюксел говорим едно, а за лична употреба тук правим друго“, посочи Екатерина Захариева. „Изместваме дебата вместо да обясним за какво наистина става въпрос в Конвенцията и тогава хората да могат информирано, адекватно, въз основа на реалните текстове да вземат решение искат или не искат“, заяви външният министър.

Не се бърза с ратификацията. Никой не иска да променя традициите, увери Екатерина Захариева. Част от традициите обаче не е насилието над жени и момичета. Конвенцията искала да ни научи, че насилието не е нормално явление.