„Не съм се замислял дали ме изненада завръщането на Васил Божков. В един момент той сигурно щеше да направи нещо. Върнал се е – добре дошъл е. МВР имаше информация, че ще се върне, а и той сам го обяви в социалните мрежи“.Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на bTV.

„Алексей Петров със сигурност не е участвал при съставянето на правителството. Дълго време участвах в разговорите. Неговото име не се е споменавало. Никога не съм го виждал, нито съм го чувал. Няма как да е участвал в такъв кабинет. Той е съставен на съвсем други принципи“, категоричен бе Юлиян Попов.

„През последните два месеца обиколих Черноморието от Дуранкулак до Синеморец два пъти. Не просто го пропътувах, а минах през всеки плаж. Във всеки един момент, в който имах възможност, влизах вътре. Черноморието винаги ми се е струвало чудесно. Обичам да плувам“.

„Ние правим проверки непрекъснато. Проверяваме замърсявания, свързани с околната среда. В повечето случаи са добри пробите. При неконтролируемо изливане на отходни води се налагат санкции. Поел съм ангажимент не просто за по-високи, а за по-адекватни санкции, които да отговарят до голяма степен на съответното нарушение“, посочи той.

„Цялата история след взрива на „Нова Каховка“ нямаше нужда от притеснения. Веднага стана ясно, че е много малко вероятно някакво замърсяване да достигне до България. Паниката беше необяснима за нас. Морето е чисто като обща констатация“, обясни министърът.

Въглищните централи

„Имах среща с двата синдиката, за да обсъдим този въпрос. Ние сме вкарани в много сложен преговорен казус. От една страна сме се договорили с Европейската комисия. От друга страна Народното събрание е задължило правителството да се отрече от договорните точки. Между тези две позиции ние трябва да лавираме и да открием някакъв път. Аз съм сигурен, че ще стигнем до решение, което ще отключи останалите средства по Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта Юлиян Попов.

Властта и бизнеса

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук