Връщането на фигурант на съдебната система от ранга на Васил Божков с неговите изяви преди да замине за чужбина не може да бъде случайно. Има причини, но няма нищо тайно, което да не стане явно, ще ги разберем какви са. Това каза членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Това е пореден коз в картите на покера, който се играе в управлението на държавата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за това взаимно да се държат за гушата, за да не побегне някой и да се развали сглобката, допълни той.

По думите му в момента и двете страни на игралната маса са в патова ситуация.

"Лошото е, че тази патова ситуация се отразява пагубно както на обикновения гражданин, така и на политиката, която се провежда в държавата и на авторитета в държавата. Колкото по-бързо тази агония свърши, толкова по-добре ще бъде за държавата", заяви той.

Енергийният експерт коментира темата за концесията на пристанище "Росенец".

"Проблемът с контрола никога не е бил проблем на пристанище "Росенец", защото този контрол се е осъществявал от държавни органи - митниците и "Гранична полиция". Те са там, били са и по времето на концесията, проверявали са всеки товар и всеки човек, който е слизал или се е качвал на корабите", посочи Ерменков.

Той е на мнение, че държавата продължава да държи контрола, а операторът, който ще се занимава с "Росенец", няма нищо общо с контрола: "Той е длъжен да осигури условията, за да може контролиращите органи да си изпълняват работата, както е било досега".

Той припомни, че концесионната такса не беше голяма.

"Тя е била определена от държавата, никой не е задължил държавата. Биха могли да искат и по-голяма концесионна такса. Числата, които влизат официалния джоб на държавата, са малки, другите, които излизат от държавния джоб, са големи. Частните фирми изпълняват своята дейност. В България поръчките се печелят по един специфичен начин. Всички, които са в сглобката, ще имат участие в цялата дейност там. Силно се притеснявам, че това ще бъде поредната "ин хаус" поръчка, ако мога така да я нарека", допълни Таско Ерменков.

Представителят на БСП е на мнение, че българинът е изпаднал в дълбока апатия.

"Не знам колко силно трябва да го удариш по джоба, за да излезе на улицата. Но нека не стигаме и до това, защото това няма да доведе до нормални резултати, ако насилствено започнем да решаваме проблемите, които съществуват в държавата. Има други начини - участване активно в изборите, забравяне за тези 100 лв., които се дават на глас, защото днес си получил 100 лв., но утре си ги консумирал, после 4 години се чудиш защо ти се случва това на главата, трябва да има и активна позиция", подчерта Ерменков.

Той поясни, че рафинерията при пренастройване може да работи с всякакъв вид нефт, но ще се отрази в цената.

"Едно е да прекарваш танкери прогнозируемо през Черно море, друго е да търсиш танкери по света и да ги прекарваш през Босфора, където невинаги може да разчиташ на график и на регулярност на доставките. Това повишава и цените на суровината, а това повишава и цената на крайния продукт", коментира гостът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук