Акцията на Държавната агенция за национална сигурност в Рибново породи множество въпроси, както и паралели с някои проблеми в Германия, се казва в коментар на Дойче веле.
Акцията на ДАНС в Рибново беше колкото изненадваща, толкова и ненужна за етническия мир в страната. В името на този мир се кълнат всички партии в България, макар да го разбират по различен начин. Ако има основателни и подплатени с факти съмнения за налагане на радикално-ислямски влияния и принуда над учители и ученици, те безспорно трябва да бъдат проверени изключително сериозно.
Държавата е длъжна да реагира, но адекватно.
За да не се окажем в ситуацията на някои изненадани германски институции, констатирали твърде късно инфилтрирането на радикални ислямистки идеи в различни учебни заведения. Печална известност придоби преди време Академията "Крал Фахд" в Бон, която е собственост на държавата Саудитска Арабия, а това затрудняваше достъпа до информация за това какво точно се преподава там. Докато не станаха известни скандални подробности за радикални проповедници и идеи, открито агитиращи за разправа с друговерци.
Въпросът как се преподава ислямът никак не е за подценяване. Неслучайно германските служби за сигурност от години смятат Бон за средище на ислямски фундаментализъм с опасен потенциал. Връзката между подобен потенциал и ислямисткия тероризъм също е доказана. След като неприятно се "опари" на няколко пъти, Германия междувременно засилва обучението на собствени преподаватели по ислямска религия, както и на имами.
Толерантността не бива да се свежда до небрежност.
Идеята е те да преподават и проповядват исляма на немски език - така че учебният процес да може да бъде контролиран от германските образователни органи. Защото неизвестността на учебните съдържания и евентуалните политическо-идеологически примеси, плащани отвън, могат да взривят всеки етнически мир, дори в страни с по-утвърдена демокрация от българската.
Хубаво е, че всички апелират да се пази етническия мир в България, макар явно да смятат, че думи и декларации са достатъчни. Толерантността и верската търпимост не бива да се смесват с небрежност и непознаване на ситуацията в смесените райони.
Регионалните инспекторати по образованието трябва да са добре информирани за всичко, което става там, включително и за правоспособността на преподавателите или за произхода на парите, с които се строят джамии. С други думи - нужна е ежедневна, упорита, прозаична и не винаги приятна работа, а не показни екшъни с качулки. /БЛИЦ