Възелът в спора между най-голямата българска верига за бяла и черна техника „Техномаркет“ и „Глориент“, за собствеността върху 14 магазина, е на път да бъде разсечен от българския съд, в полза на правото и справедливостта.
С решение от шести юни тази година, окръжният съд в Благоевград приема, че през 2006г. магазинът в Благоевград е прехвърлен на „Глориент“ на занижена цена, както и че липсва всякаква икономическа логика „Техномаркет“ да продаде всичките си магазини без никаква причина, а след това да ги наеме обратно срещу наем, който надвишава в пъти цената по нотариалния акт. Съдът е разгледал подробно измамната схема с участието на „Глориент“, Николай Китов, Христо Кусев и Мина Китова, като категорично е приел, че са нарушени добрите нрави, както и че участниците в далаверата много добре са осъзнавали, че ощетяват „Техномаркет“, прехвърляйки активите му без пари. Като краен резултат, нотариалните актове, с които е прехвърлена собствеността върху магазина и земята под него, са обявени за нищожни.

Припомняме, че през 2006г. „Техномаркет“, по разпореждане на Николай Китов и Христо Кусев, първо е прехвърлило магазините си на свързаното с тях дружество „Глориент“, без да получи плащане (само срещу фиктивно създаден дълг), а после за 10 години е харизало под формата на наеми на новия „собственик“, колосалната за родните стандарти сума от 143 милиона лева. След това от „Глориент“ парите са заминали в офшорни дестинации.

Нещо повече, оказа се, че организаторите на схемата дори са съставяли фалшиви договори със Самсунг и Панасоник, в опит да формират нереални задължения, чрез които после да докажат „плащане“ за имотите.

Съзнавайки порочността на тази схема, и след като през 2016г. „Техномаркет“ разкри измамата и заведе серия дела за да спре източването и да си върне собствеността върху магазините, така наречените „чуждестранни инвеститори“ от „Глориент“, начело с американеца Майкъл Юлер, организираха истински линч на българския съд. С десетки интервюта, поръчкови статии в медиите-бухалки на олигархията „Капитал“, „Медиапул“, „Клуб Зет“, „Фрог нюз“ и „Де факто“, както и чрез пресконференции и писане на сълзливи писма до посолства, се опитаха да въздействат върху вътрешното убеждение на съдиите, заблуждавайки обществеността, че те били „добрите“ и „морални“ собственици и наемодатели, а „Техномаркет“, по неизвестни причини и защото така бил решил новият мажоритарен собственик, не искал да си плаща наема.

Разбира се, както става обикновено, подобни целенасочени кампании често имат обратния ефект, а истината има свойството да зашлевява през лицето именно организаторите на манипулации.   
В решението на съдебния състав, публикувано в сайта на Окръжен съд Благоевград, ясно е посочено, че сделките са извършени при липса на еквивалентност на уговорените между страните престации, а цената по нотариалните актове е чувствително по-ниска от действителната пазарна такава, определена от вещото лице по делото.

Съдът не е подминал и обстоятелството, че веднага след продажбите „Глориент“ е сключил договор за наем на имотите с продавача „Техномаркет“, който пък сам се е лишил, без видима и обективна причина, от тези свои активи - в което няма никаква икономическа логика, но същевременно безспорно уврежда, и то съществено, „Техномаркет“. Съдебният състав е установил също така, че „Глориент“  наистина не е заплатило цената по договорите за покупко-продажба на имотите, а страните по сделките са свързани лица.
Така „перфектната“ по думите на организаторите на схемата „инвестиция“, позволила за 10 години да бъдат източени 143 милиона лева от една българска компания, всъщност се оказа, че не е нищо друго, а чиста проба източване на търговското дружество.

Сега това източване вече е потвърдено и от българския съд.