Преди минути започна срещата на министър-председателя Бойко Борисов с представители на Националното сдружение на общините в Република България. Както БЛИЦ вече писа на нея бе обсъден механизъм за освобождаване от винетна такса на определени участъци от пътната мрежа.

Още в началото министър-председателят честити Новата година на кметовете и им пожела успех. 

Борисов нахока кметовете: Ако е било лесно, комунистите да са направили не само до Правец магистрала! 

„Да действаме!“, заръча им Борисов.

На първия Министерски съвет за 2019 г. Борисов обяви грандиозни новини! 

По думите му трябва общинските съвети трябва да вземат решения кои пътища искат да са без винетки и да си ги поддържат. Той бе категоричен, че така е справедливо. Премиерът добави, че ще се търси възможност винетки да се продават и през банкоматите.

„В рамките на няколко седмици кметовете и общинските съветници да вземат решение и да ни го изпратят писмено, за да извадим тези пътища от списъка за винетната система“, каза още премиерът.

„Такива пътища например са тези, които са част от републиканската пътна мрежа, като Варна-„Златни пясъци“, Варна- Аксаково или Пловдив- Асеновград. Тези общини, които ги искат, имат желание и финансови възможности“, заяви Бойко Борисов. 

„Благодаря за разбирането. Дали са 2 или 3 седмици няма значение. Въпросът е дали да се вземе като решение. Има разделение на властите, демократично, въпросът е да ни уведомите“, обясни премиерът. 

„София е поискала Северната скоростна тангента. Уведомяват ни, предоставяме я за поддържане на съответната община и не се налага такса за движение по нея“, поясни Борисов. 

„Мисля, че е справедливо и правилно“, каза още той.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!