Нови скандални факти излизат на бял свят около номинацията на Красимир Първанов за зам.-министър на енергетиката от квотата на вицепремиера Валери Симеонов, научи БЛИЦ.
Вчера срещу скандалната кандидатура скочиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (четирите национално представени работодателски организации. Вижте позицията им в Още по темата). В настъпателно писмо до премира, работодателите припомниха как Първанов беше освободен от поста изпълнителен директор на НЕК през 2011 г. Причината беше, че е подписал договоро с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене", които дори не бил съгласувал с тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Проучване на БЛИЦ установи притеснителни практики в дейността на Първанов по време на предишната му длъжност.

Високопоставени фактори от енергийния бранш разкриха пред медията ни, че Първанов е раздавал като бонбони разрешителни за присъединяване към мрежата като шеф на НЕК в първото правителство на Борисов. Твърди се, че той е бил стимулиран щедро за услугата.

В резулнат на това България се напълни с в пъти повече от заръчаното като мегавати и мощности ВЕИ и сега сме принудени да плащаме непосилни цени за електроенергия.

От енергийния бранш твърдят, че най-печеливш от действията на Първанов е бил бизнесът със зелена енергия на издателя на кафяви медии Прокопиев! 

В крайна сметка по време на първия си мандат Бойко Борисов установи, че Първанов е подписал без разрешение неизгоден анекс по договора за Белене с руснаците и го уволни.

Скандалното е, че се прави опит кандидатурата на Първанов отново да бъде пробутана, което със сигурност ще доведе до злепоставянето на България в Брюксел и то в ситуацията на международна нестабилност.

Работодателите се надяват, че здравият разум ще надделее и, че министър-председателят Борисов няма да допусне кошмарното предложение за назначаването на компрометирания Първанов за зам.-министър на енергетиката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!