Политологът Димитър Ганев коментира пред БНТ, че политиката не е математика. По думите му, няма да бъде съставен кабинет.

Ако обаче това не се случи и кабинет има, той със сигурност няма да издържи 4 години. Социологът Юрий Асланов също смята, че ако няма разбирателство между политиците, ни очакват следващи избори и държавата все повече ще се забатачва.

Той смята, че единствено Бойко Борисов е разбрал какво всъщност казват хората. Това, по думите му, е разбрал след началото на кампанията.

Ганев напомни, че ни очаква тежка зима. Според него няма време да се появи нов субект, който да промени ситуацията.

Политически ситуацията изглежда много трудна и ако слушаме внимателно заявките на основните политически сили, би трябвало да сме скептични за съставянето на кабинет, каза Ганев.

"Каквото и да се състави, ако изобщо се състави, ще е нещо различно от това, на което сме свикнали през последните 20-25 години - надпартиен кабинет без ярки политически лица, с технократски облик, подкрепен от няколко партии в парламента, възможност ад хок мнозинства.

Но всичко това при условие, че изобщо се постигне някакъв консенсус. Аз оставам скептичен", подчерта той и допълни, че при никакъв случай този парламент няма да изкара мандата си.

За него да се състави кабинет може единствено около първата политическа сила, "останалото е фикция".

Според социолога Юрий Асланов основното послание на избирателите към политиците е, че не вярват на никого от тях и очакват те да се променят.

"Партията "не подкрепям никого" и спадащата, като трайна тенденция, избирателна активност са показателни за това", подчерта той и отбеляза, че българското общество преживява феномена на обърканото масово съзнание.

По думите на Асланов единствено Бойко Борисов "е прочел правилно изборния урок", защото пръв е заговорил за диалог, консенсус, национално съгласие.

"Не мога да преценя доколко е искрен, но това е правилният прочит на урока и за компромис. Всички останали сякаш са се вкопчили в своя магарешки инат, очевидно не желаят да признаят ничия друга истина освен своята, заради което ние сме в това положение", каза още социологът.

Вероятността да тръгнем към нови избори е голяма, прогнозира той. Ако те бъдат произведени от същите политически лидери и партии със същите имена в листите, "ще довършат тенденцията, която започна миналата година, на отказ на избирателите на следват своите политически лидери".