Това изискване е твърде анахронично. В 21 век нещата са много различно относно това кой къде живее и се развива. 

Това заяви в ефира на "Пресечна точка" по Нова тв Цветослава Гълъбова, част от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за президент.

Думите й са по повод решението на Конституционния съд, който признава, че Радев и Петков са нарушили Конституцията заради двойното гражданство на втория.

"Не можем да претендираме, че сме космополити и да се държим точно за тази клауза", смята още Гълъбова. 

В студиото бе и Виктор Димчев, член на Инициативния комитет, издигнал проф. Анастас Герджиков като претендент за поста на държавния глава. 

"Съдебната реформа не е просто един постулат от думи. Това бе ужасяващ акт на погазване на Конституцията от двама мъже, които са си стиснали ръцете", смята той. 

"Това им действие показва, че те са знаели какво правят, останалото са приказки за наивници. Когато двама държавни мъже говорят за почтеност, морал и съдебна реформа, но допуснат такава противоконституционна проява, не говори добре", категоричен е Димчев. 

"Кирил Петков направи още един трик за времето, в което е министър - направи своя политическа партия", добави той.

"Сега сме в ситуация в която двама противоконституционно действащи мъже, се готвят да управляват държавата - единият като президент, другият като премиер", заяви Димчев. 

Според Гълъбова е инсинуация, че Радев е знаел, че Петков има двойно гражданство. "Това, че в ГЕРБ например всичко се знае, не значи, че и в президентската институция е така", добави тя.

Според Виктор Димчев, когато президентът наруши Конституцията, трябва да напусне поста си. Той обясни, че това може да стане с гласуване в НС на 161 депутата.