Подкрепата за протестите партии се топи и хората ще се ориентират към друга партия, защо да не е на Петков. То даже Петков и Василев може да направят партия и със Спецов, нали държат на него. Това заяви в ефира на Нова тв и "Здравей, България" политологът Георги Харизанов.

"Има медиен кръг около президента, който жестоко лансира Петков и Василев. Избягват се определени теми", добави той.

Харизанов си пожела да не работи с такива хора. "Хора, които се лансират, че са успешни, когато им се просвети биографията, се вижда, че това не е точно така. Когато станат партийни лидери заравянето към тях и миналото им ще се увеличи", предупреди Харизанов. 

Според него Петков е трябвало, като е толкова подплатен, да разнебити Гешев с точни факти в комисията. На думите му обаче възрази социологът Кольо Колев, който също бе в студиото:

"Какво значи да разнебитиш Гешев? Това няма общо с личностите. Това трябва да се реши по различен начин и то с институционални промени. Като пребори Гешев какво? Въпросът е, че трябва да се промени структурата на ВСС и т.н.", каза той.

"Г-н Харизанов хвърля малко предварително хората в перушината. Може би е добре това, да не хвърляме котка в чувал. Виждате, че под 3 млн. души гласуваха, а къде са останалите 60%", запита той.

Според Колев ходът на Христо Иванов на отказ на среща с БСП е пиар. "Получава се патова ситуация - новото не може да дойде, старото не може да си отиде" каза той.

Според Харизанов има романтична и силно подценена вълна на подкрепа на протестните партии.

"Нека не живеем  приказка, че Петков сам със собствени сили ще прави партия. Тази идея е лансирана от медии и политици, които търсят своя нов пристан", смята той.

"Идеята, че ГЕРБ ще се върне на бял фон и пак ще управлява, е меко казано несериозна. Трябва да мине повече време", смята Колев.

Според Харизанов Петков няма да има време да създаде нова партия за тези избори.

Колев пък прогнозира, че може да имаме следващ още по-кратък парламент, ако математиката остане същата.