България би трябвало най-после да предприеме мерки спрямо заключенията на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона. За поредна година ЕК няма да отчете напредък в състоянието на правосъдната система, борбата с корупцията и медийния плурализъм.

Управлението на ГЕРБ и бившият премиер Бойко Борисов не само не положиха усилия да подобрят средата, но и демонстративно се отнесоха с пренебрежение към загрижеността на ЕС за процесите в България. Бойко Борисов два пъти отказа да се яви пред мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) – нещо, което не си е позволявал нито един друг премиер в ЕС.  
 
Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Поводът беше докладът за върховенството на закона в България за 2021 г., изготвен от Европейската комисия. Според Елена Йончева, в случай че Народното събрание не успее да излъчи стабилно правителство след изборите на 11 юли, най-вероятно следващият анализ на ЕС ще е още по-критичен.
 
Тя припомни, че България допълнително се наблюдава и по механизма за сътрудничество и проверка. Миналата седмица представител на Европейската комисия заяви пред Елена Йончева, че ЕС очаква България да изпълни препоръката за въвеждане на наказателна отговорност за главния прокурор.
 
За България е по-добре да няма още едни предсрочни парламентарни избори съвсем скоро. Народното събрание трябва да работи, за да се подобри законодателството. Българинът е лъган през годините и започва да губи вяра. Не трябва да допускаме това стане необратимо, коментира Елена Йончева.

Тя изрази надежда, че първата политическа сила ще направи стабилно правителство с останалите демократични формации, обединени около политики. Разследването на това, което остави ГЕРБ е важно, но също така е важно и да започне изграждане - превръщането на България в европейска държава, в която хората ще имат достойни доходи, икономиката ще е работеща, а законите ще се спазват, е позицията на Елена Йончева.
 
Слави Трифонов успя да постигне нещо огромно – той мотивира и насочи вота срещу ГЕРБ на хората, които не бяха готови да дадат своя глас за никоя от другите партии. Следващата битка ще е между лявото и дясното, но за да стигнат посланията до обществото, са необходими свободни медии, коментира още евродепутатът.  
 
Докладите за всички държави членки ще бъдат обсъждани в началото на септември с участието на комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, на която Елена Йончева е член. ЕП настоява Европейската комисия не само да констатира проблемите с върховенството на закона, но и да предприеме действия.

Възможност за това има заради правилото, което обвързва европейското финансиране със състоянието на правовата държава. То влезе в сила от началото на 2021 г., но все още не е приложено. Група европейски депутати, сред които и Елена Йончева заявиха готовност да заведат дело срещу комисията в Европейския съд, ако пасивността й продължи прекалено дълго.
 
В края на септември Елена Йончева ще е част от мисията на мониторинговата група за демокрация, която ще посети България, за да се запознае със ситуацията на място и да информира Европейския парламент.