Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира новата Антикорупционната комисия в ЕП за събитията в България. „Налице е зловещо погазване на върховенството на закона и настоявам за конкретни мерки“, посочи Йончева пред колегите си.

„Време е гласът на Европейския парламент да бъде чут и Европейската комисия да се намеси в случващото се в България през последните месеци“, коментира Йончева. Тя допълни още, че събитията в България подкопават самите основи на демокрацията.

„Демокрацията в страната е в процес на разпад. Ако позволим това да се случи в една страна, в България, скоро и останалите европейски страни ще бъдат пометени от сходни процеси. В България всеки, който си позволи да надигне глас срещу корупцията, срещу безобразията на властта, срещу погазването на медийната свобода, е преследван.

Журналисти се уволняват, опозиционни политици са подложени на медийна екзекуция. Прокуратурата е използвана като бухалка срещу всеки един силен критик на корупционната система.

Властта в България не убива своите опоненти, защото разполага с всички необходими инструменти, за да ги смаже. Вече година тук, в Европейския парламент говоря за това, което се случва в България. Но да надигнеш глас е само началото. Настоявам не само да бъдем чути. Европейският парламент трябва да действа. Призовавам да поканим в ЕП българския президент Радев. Неговият глас трябва да бъде чут тук. И да действаме.”, каза Йончева.

Йончева внесе и писмен въпрос с висока приоритетност, съгласно правилата на Европейския парламент, относно състоянието на демокрацията в България и нивото на корупция в страната. Питането е отправено до Европейската комисия и е подкрепено от водещи депутати от Германия, Франция, Португалия и Полша. По искане на Йончева се очаква и дискусия по темата в рамките на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент.