Днес вече говорим за немислими неща – ядрена война, трета световна война. Ако обсъждаме немислимото, ако позволяваме да присъства в дискусиите, това означава, че може да стане реалност. Немислимото се превръща във възможно. Какво Европа ще направи в тази ситуация? Дали наистина разбираме защо и как Европа стигна дотук? Какво направи и какво не направи – в последните години, за да предотврати днешната катастрофа? Без откровен анализ – няма да намерим правилното решение.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на междупарламентарна конференция в Прага, посветена на общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана на ЕС в присъствието на депутати от държавите членки и представители на Европейския парламент.

Опасността не е от замразен конфликт в Украйна, а от обща катастрофа. Европа може да се превърне в бойно поле. И спусъкът за това може да бъде натиснат неочаквано. Спомнете си за убийството в Сараево през 1914 г. и последствията, каза още тя.

Според Елена Йончева Европа трябва да помогне на Украйна, хуманитарната помощ е наш дълг. Трябва да им помогнем и икономически. В същото време не трябва да губим нашия критичен поглед към събитията в Украйна. Картината е достатъчно сложна и всяко опростяване ни води към още по-голяма трагедия. Днес даже оставяме без реакция забраната, наложена от Киев на Толстой и Достоевски. И това не е в полза на Украйна. Защото не става дума само за забрана на писатели, това е симптом за нещо по-опасно, коментира тя.

Има ли въобще ЕС стратегия за спиране на войната в Украйна, господин Борел, обърна се Елена Йончева към върховния представител на ЕС във външната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел. Използвахме всички политически и икономически средства, с огромен риск за нашите икономики. Изпращането на оръжие на Украйна не доведе до прекратяване на войната, а до по-голяма ескалация.

Жозеп Борел посочи, че от февруари насам загрижеността за отбраната и сигурността е поставена на най-важно място в дневния ред. Той съобщи, че европейските държави започват да изчерпват запасите си от въоръжение и призова попълването им да става координирано. Ако държавите членки продължат да разширяват способностите си по същия начин, резултатът ще е голяма загуба на пари. Борел съжали, че Европа е пропуснала възможността още миналата година да организира операция по обучение на въоръжените сили на Украйна, каквато са предлагали част от държавите в ЕС. Сега щяхме да сме в по-добра ситуация, каза той. 

Според Елена Йончева Европа трябва да намери и да приложи правилните инструменти, както и да убеди всички страни в тази ужасна война да седнат на масата на преговорите. Киев, Вашингтон и Москва трябва да говорят по между си. Дипломацията е най-силното оръжие, ако наистина искаме да спасим човешките животи, каза тя.

Нито една война в Европа не може да бъде приемлива. Войната е безмилостна машина. Като бивш военен журналист съм отразила много войни – Косово, Ирак, Чечня, Афганистан, Сирия и знам, че винаги обикновените хора, населението страда най-много. Големите в политиката един ден отново сядат на масата, но разрушените човешки съдби не могат да бъдат поправени, заяви Елена Йончева по време на конференцията.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук