В Европейския парламент (ЕП) очакваме конкретни действия за промяна в съдебната система в България, за укрепване на свободата на медиите, както и мерки за ефективна борба с корупцията. За първи път българските институции показаха желание за открит, директен диалог.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите, в интервю за предаването „Още от деня“ на БНТ след изслушването за България в Мониторинговата група за демокрация в четвъртък. Тя е единственият български представител в групата и участва в закритото заседание, на което присъства както премиерът Кирил Петков, така и главният прокурор Иван Гешев.

Европейските депутати дълго време не можеха да осъзнаят, че в България не става дума за „обикновена“ корупция с подкупи и комисионни, а става дума за схеми, чрез които се ограбва част от националното богатство. Такива, като тези в строителството на големите инфраструктурни проекти, при които понякога до 50% от финансирането се връщаше към близки до властта, каза Елена Йончева.

В четвъртък членовете на мониторинговата група изслушаха още министъра на правосъдието Надежда Йорданова и министъра на културата Атанас Атанасов за конкретните им планове за промени в съдебната система и в медийната среда в България.

Дискусията, която продължи повече от два часа, беше насрочена след като през септември 2021 г. мисия на групата беше в София. В доклада след посещението евродепутатите препоръчаха на Европейската комисия да засили одита за начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително по Плана за възстановяване и устойчивост.

За да не се стигне до спиране на част от финансирането за страната ни, трябва да се вземат превантивни мерки, коментира пред БНТ Елена Йончева. Тя подчерта, че наблюдението не е самоцел. Става дума за обективен подход към българското правителство, което и да е то, и пример за това е фактът, че в мониторинговата група има по двама представители на всяка политическа група в ЕП.

Елена Йончева припомни, че през септември м.г. главният прокурор обеща допълнителна информация за разследванията за корупция по високите етажи на властта – случаите с кюлчетата злато и банкнотите евро в чекмеджето на правителствената резиденция, Барселонагейт и др. На заседанието в Брюксел му зададохме точно тези въпроси.

Може би това не са най-големите корупционни схеми, но са показателни за нивото, до което са стигали, коментира още евродепутатката. Тя посочи, че от отговорите на Иван Гешев е станало ясно, че се работи и по трите случая – Барселонагейт, чекмеджето с пачките и аудиозаписа на Бойко Борисов, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент.

Новото българско правителство представи конкретни планове за реформи и промени. Ще следим отблизо процесите и отново ще имаме срещи – в Брюксел, както и в София, каза още Елена Йончева.