Не може публичен дом да граничи с училище. Жриците трябва да са с работно място. Затвор или патент ще реши проблема. Това заявява бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в интервю за утрешния брой на в. "Стандарт".
Публични домове, маскирани като стриптийз барове, салони за масажи или евтини хотели въртят милиони обороти годишно. Печелят добре дори онези сутеньори, които предлагат жрици направо на шосето.
Вместо държавата да печели част от тези пари, а бизнесът да се прави по правила, този сектор е в най-тъмната част на подземната икономика - там, където стрелят редовно и взривяват за разчистване на сметките. Поредните две бомби, които избухнаха предната нощ, уплашиха столичани, но не изненадаха никого. Защото, докато няма закон за проституцията, териториите ще се разделят с кръв.
Въпросът за закон е поставян нееднократно на политическо ниво. За него настояват и от туристическия бранш. Но засега резултат няма. Кой има полза проституцията да не се изважда на светло и какви са последствията, коментира Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи:

- Г-н Йорданов, трябва ли да се приеме закон за проституцията у нас?
- Аз съм за приемане на закон, защото проституцията е явление, което съществува, колкото и да си затваряме очите за него. То е налице и създава проблеми, свързани както с трафик на хора, така и с това, което се случи през миналата нощ в София. Едва ли нещата могат да се оправят без категорична законова регламентация.

- Приемането на закон ли е единственият начин на решаване на проблема?
- Два са вариантите. Първият е легализиране на проституцията с един подробен и детайлно обработен закон, в който да се посочи изключително и това на какви места може да си извършва подобна дейност. Като казвам това, имам предвид, че не може в една европейска държава проститутките да стоят на шосето, да махат срещу автомобилите, в които в много от случаите има и малки деца.

- В смисъл - да се определи място, нещо като български "Плас Пигал"?
- Не. Проститутките трябва да работят единствено на закрито, в специално отделени за тази цел помещения. Не може да има публичен дом в жилищен блок, както и на гърба на училища и детски градини. Това са неща, които могат да се оправят, стига да има политическа воля. В крайна сметка се демонстрира някаква уникална срамежливост и не забелязваме това, което стои пред очите ни.

- Споменахте за единия вариант за решаване на проблема с проституцията - нейното легализиране. А какъв е другият?
- Да се криминализира. Управляващите трябва да намерят смелост да решат проблема. За мен решението е легализация, за други може да е обратното.

- Ако проституцията бъде регламентирана, кой трябва да я контролира?
- Компетентни са няколко министерства - на здравеопазването, на финансите и на правосъдието.

- Трябва ли да се въведе данък за проститутки?
- Естествено. Такъв данък беше въведен през 1999 г. като данък за компаньонки и оттогава май има две-три жени, които са се регистрирали и плащат. Ако цялата дейност е регламентирана, това означава
сериозни приходи за държавата, защита, включително и медицинско обслужване, за жените, занимаващи се с тази дейност.

- Как ще коментирате взривовете в неделя срещу понеделник?
- Всички тези взривове имат една причина - засегнати икономически интереси. Въпросът е засегнатите лица дали са били разследвани от МВР, защото в много от случаите хората, които работят в министерството, имат лошия навик да обявяват всеки пострадал от престъпление за оперативно интересен или известен. Ако е известен, тогава защо не е работено достатъчно, за да се знае с какво е известен и евентуално този човек да бъде вкаран в затвора?

- Министър Миков каза, че взривените заведения са били наблюдавани от полицията. В тях са ходили лица, срещу които са се водили досъдебни производства. Защо тогава според вас МВР не е взело някакви мерки?
- Питайте го откъде са наблюдавани заведенията - отвън или отвътре. /БЛИЦ