Финансистът Емил Хърсев смята, че в новия парламент ще има най-много шест партии, което ще изравни досегашния рекорд.

"Почти нищо не можем да кажем днес какво правителство ни чака след изборите. Не е започнала изборната кампания. Съмнявам се, че ще има седем партии в парламента. Онзи рекорд от шест ще е максимума.


Нашата държава би била в състояние максимално бързо да постигне консенсус по националните въпроси, ако максимален брой от партии могат да се коалират.

Класическият пример е Германия с нейните големи коалиции. Същото го има и в Италия. У нас всеки започва с това, че с никой няма да работи.

Това е лошо. В икономическите послания виждам от пълни илюзии до премълчани истини. Без някаква светла визия. Онези визионерски програми от началото на прехода изчезнаха. Някакси свикнахме на обещания и идеи за подаръци", коментира той в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"Аз съм за пропорционален данък, тоест плосък, както го наричат американците. Той доказва ползите от него", добави финансистът.

Журналистът Румен Бахов пък коментира предстоящия вот 4 април така: "Аз съм се понагледал на избори. В повечето случаи предизборната социология отстъпва място на следизборната математика. В политиката също има математика. Там е много важно уравнението да се получи. Според мен победител ще е ГЕРБ".