Вчера беше срамно тъжен ден за българския парламент. Надявам се да има политическа воля и някой да каже да забравим този мораториум. Това заяви енергийният експерт Васил Начев в студиото на сутрешния блок на NOVA.

„Това означава 4 месеца да не се знае кой пие кой плаща. Някой трябва да плати сметката“, добави той. По думите му „Европа е почти в черно“ и това означава, че щом там цените са високи, ще бъдат такива и тук.
 

Васил Начев, енергиен експерт

„Едно от нещата, които незабавно трябва да бъдат направени, е, да се изпълни със съдържание понятието енергийна бедност, всеки да знае екзистенциалния минимум, и да се подпомагат такива хора. На базата на 119 лв. се отпускат помощи за дърва, което е напълно недостатъчно“, поясни Начев.

Според него има възможност цената да бъде фиксирана. Информация може да бъде взета от ЕРП-тата, за да се изготви решение за помощи.

„Без съмнение ГЕРБ има достатъчно опит, но и имат личен интерес това да бъде прието. Голяма част от депутатите от ГЕРБ са свързани с енергийния сектор. КЕВР направи предложение да се намали субсидията за ВЕИ сектора. Те се усетиха, че това ще рефлектира върху тях и наложиха мораториума“, обясни енергийният експерт.

Като загуба на разум от депутатите в Народното събрание определи ситуацията с приетия от тях мораториум за цените на тока и енергийният експерт Иван Хиновски. Има нарушение на Конституцията, защото не може законодателят да се меси в работата на независимия регулатор като КЕВР, заяви той пред БНТ.

Последиците от приемането на мораториума върху цените на електроенергията са, че има заплаха енергийната система на държавата. По думите му това решение заплашва аванса, който трябва да получим  по "Плана за устойчиво развитие".

Хиновски се обърна към депутатите и ги призова за разум: "отменете този мораториум, той е вреден за бизнеса и популистки за битовите потребители".

Експертът е категоричен, за да има електроенергия за индустрия, веднага трябва  да се забрани износът на тази енергия добита от ВЕИ, тя е дотирана от държавата. Идеята е да остане за вътрешния пазар и да се използва от бизнеса.