С 80 народни представители, 4 години в опозиция и за съжаление нито една от политиките, които сме отстоявали в тогавашния парламент, не можаха да бъдат подкрепени поради нежеланието на ГЕРБ да се вслушат в опозицията. Сега с 26 народни представители Българската социалистическа партия е представена в правителство с 4 министри, 1 вицепремиер и може да реализира политиките, с които сме се явявали на изборите. Това заяви председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.

Той обясни че, за да бъдат облекчени българските граждани от това, което ги очакваше, а именно повишението на цените, днес бе сформирана временна комисия, която да разгледа всички възможности, за да бъде ограничено това повишение на цените. 

„В срок от три месеца Народното събрание и парламентарната Комисия по енергетика след срещи с КЕВР ще направят предложения за промени в законодателството, включително и промени в Закона за енергетиката, в наредбите и правилниците, които регулират тази материя“, коментира Свиленски.

„От опозицията предложиха гласуването на мораториум, което ни изненада, но с това решение беше отложено заседанието на КЕВР, на което трябваше да бъдат повишени цените. Единствената грешка беше сбърканата дата, а ние се предоверихме. 

Още утре това решение ще бъде преразгледано, датата ще бъде поправена на 16 декември, а срокът на действие ще е три месеца“, заяви социалистът  по повод гласувания от депутатите мораториум върху цените на ток, парно и вода.

По думите му България ще бъде четвъртата държава в Европа, която ще наложи таван на цените. “Преди нас това го направиха Испания, Унгария и Румъния.

Няма как - и БСП, и другите коалиционни партньори, а и другите партии през цялата предизборна кампания сме казали, че първата ни задача е да озаптим цените на тока и второто нещо е ръст на доходите. Това правим - изпълняваме обещанията си”, допълни той.

„Парламентарната група на “БСП за България“ ще отстоява сключеното споразумение и ние ще бъдем гарант, че тази програма ще се изпълни и ще се изпълнява така, както е представена пред българските граждани“, категоричен бе Свиленски.

Във връзка с разпределението на министерствата между коалиционните партньори Свиленски обясни, че е нормално всяка партия да покаже своите възможности там, където е силна: „Наш приоритет е и социалната политика, и земеделието, икономиката, държавната собственост, държавните дружества. Всички тези инициативи сме ги разказвали пред българските граждани и сега имаме възможност да ги изпълняваме“, посочи той като допълни, че БСП има опит и може да носи отговорност.

Във връзка с изразените съмнения от страна на вътрешната опозиция, че участието на Нинова като вицепремиер е грешка, Свиленски коментира: „Тези другари да се бяха понапънали малко по време и на трите кампании и да поработиха малко повече, за да бъде резултатът по-висок. Тези другари никога няма да бъдат доволни от това какво са решили националните органи на партията и какво прави “БСП за България“, защото те имат съвсем други интереси.

Техните интереси със сигурност не кореспондират с интересите на БСП“, категоричен бе той.

Свиленски не е изненадан от единодушието, с което предложението на Корнелия Нинова за вицепремиер бе прието от Националния съвет на БСП. „Изненадан съм от липсата на критично мнение, както беше заявено пред “Позитано“, когато идваха определени членове на Националния съвет и казваха какво ще критикуват вътре, а вътре стояха и мълчаха“, заяви Георги Свиленски.

Той допълни, че въпросът с председателството на Корнелия Нинова ще бъде открит след 22 януари – след като бъде констатирана оставката и се даде старт на прекия избор. 

„Аз не мисля, че Корнелия Нинова е загубила подкрепата на партията, подкрепата на партийните членове. Тя само преди година и половина спечели с над 80%“, припомни социалистът.