Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция напредват изключително бързо. Това стана ясно от срещата на министъра на енергетиката Росен Христов с ръководството на турската държавна енергийна компания Боташ, която се проведе в събота. Предишния ден министър Христов разговаря с турския си колега Фатих Дьонмез, по чиято покана бе единственият чуждестранен енергиен министър на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул.

Другата седмица се очаква да се финализират основните параметри по дългосрочен договор за капацитет на терминали в Турция и такъв в преносната мрежа на Боташ. По инициатива на турската страна, срещата се проведе в Ritz Carlton, където в знак на уважение бе издигнат българският флаг, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

Това е втората среща, която провеждат двете страни, след като президентът Румен Радев бе на официално посещение в Турция на 9 декември. Сред темите за сътрудничество, които той обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, основна бе и енергетиката.

Министър Христов бе придружен от директорите на Булгаргаз - Деница Златева, на Булгартрансгаз - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

След посещението си в Турция, министър Христов замина за Болград, Украйна, където ще предостави помощ за българите, които са 70% от населението на града.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук