Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова за обособяване на фонд от поне 50 млрд. евро за възстановяването в ЕС от последиците от епидемията от COVID-19. Документът бе приет с 395 гласа "за", 171 "против" и 128 въздържали се, предаде БТА.

ЕП приветства икономическите мерки, предложени от Европейската комисия. Европа се нуждае от мащабни мерки за възстановяване, които да бъдат финансирани от увеличаване на дългосрочния бюджет на ЕС, чрез съществуващите фондове и финансови инструменти на ЕС, както и чрез облигации, покрити от общия бюджет, се посочва в резолюцията.

Евродепутатите призовават за постоянна Европейска презастрахователна схема и създаване на фонд на ЕС за солидарност с поне 50 млрд. евро, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Този фонд би подкрепил финансовите усилия в областта на здравеопазването във всички държави от ЕС при днешната епидемия, както и бъдещи инвестиции, така че здравните системи да станат по-устойчиви, като вниманието се насочи към най-нуждаещите се.

Евродепутатите настояват вътрешните границите на ЕС да останат отворени за движението на защитни средства, медицинско оборудване, храни и стоки от първа необходимост. Единният пазар на ЕС е източникът на нашия общ напредък и ключов в отговора на епидемията, се посочва в резолюцията.

Евродепутатите изразяват сериозна загриженост за предприетите действия от унгарското правителство за удължаване на извънредното положение в страната за неопределен срок и за намаляване на контрола върху извънредното положение от страна на националния парламент.

Те подчертават, че решението на полското правителство да промени избирателния закон е незаконосъобразно и произвеждането на президентските избори в разгара на епидемията е напълно несъвместимо с европейските ценности.