Втори мандат начело на БСП в Шумен от раз спечели Веселин Пенчев на отчетно-изборната конференция, проведена в неделния ден. Досегашният лидер на социалистите в Шуменско остави след себе си отхвърления претендент Иван Йонков, на когото заложи червеният хардлайнер Димитър Дъбов.

Самият Дъбов бе бламиран от конференцията и няма да е делегат на конгреса на левицата, решиха Шуменските социалисти.
Така структурата на БСП там категорично посече опитите на Дъбов да си върне чрез Йонков влиянието върху организацията в родния си град и пресече окончателно въздействието на Дъбов върху вътрешнопартийните процеси в ущърб на самата партия.
При таен вот Веселин Пенчев събра 74 гласа.

40 от делегатите на конференцията гласуваха за Иван Йонков, а за Николай Калев петима дадоха своя глас.

На форума бяха избрани още членове на общинската организация, на Контролната ревизионна комисия, която бе оглавена от Стоян Попов при явен вот и 11 делегати за конгреса.
 
На конференцията присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят Кирил Добрев и народният представител Красимир Янков. И тримата, заедно с Калоян Паргов са сред номинациите от шуменските ППО за лидер на партията. Вътрешният вот за председател на БСП ще бъде на 12 септември.
 
На форума днес Веселин Пенчев представи отчет за 4-годишния мандат на организацията, изготвен на база анализи през периода.
127 делегати от общо 150 присъстваха на отчетно-изборната конференция днес. Членовете на шуменската общинска организация към днешна дата наброяват 1126.

Форумът на социалистите се проведе в залата на общината при строго спазване на противоепидемични мерки и бе закрит за медиите.
 
Редови социалисти от района коментират, че изборът на Веселин Пенчева е удар  е удар по вътрешната опозиция подкрепяна именно от Дъбов, известен като върл опонент на председателя на БСП Корнелия Нинова и дясна ръка на Станишев някога в партията. Вече нескрито сред шуменските червени се говори как надеждите на опозиционерите, че Дъбов ще реди следващия конгрес на БСП окончателно бяха парирани.   
 
72-годишният Дъбов, освен с политическата си кариера в партията и с това че добре я оползотвори като „търговска марка“, не е популярен с друго. Хардлайнерът бе запомнен с ловката маневра след падането на Жан Виденов, с която се намести на поста главен секретар на БСП, когато изгря звездата на Сергей Станишев и бе негова сянка.

Дъбов прекара четвърт век по върховете на столетницата в ролята на  „тихата стъпка“ на „Позитано“ 20. Говори се, че негови са някои стратегии, които обезсилиха БСП в полза на други партии.

Именно за Дъбов се говори още, че бе сивия кардинал в БСП в председателския мандат на Сергей Станишев, поддръжник бе на линията, че политическата власт е за употреба на бизнес интереси.
 
Четирите мандата като депутат дадоха някои определени възможности на родения в Шумен Димитър Дъбов. В родния му град се мълви от две десетилетия, че там не може да се подпише договор, да се сключи сделка или друго бизнес начинание, ако Дъбов не го одобри.
Преди две години бившият главен секретар на БСП Димитър Дъбов искаше да замине посланик за казахстанската столица Астана, но Радев категорично отказа номинацията му. 

Шуменци не го искат за депутат през времето, затова Дъбов бе пратен  да се кандидатира от Пловдив-област, където силно рамо му даде Георги Гергов, въпреки че тамошните социалисти остро възразиха срещу парашутиста Дъбов.

Социалистите в Габровско също изразиха недоволството си при опита Дъбов да бъде наложен и там.

Ерата „Дъбов“ в БСП е белязана от задкулисни обходни техники в полза на определен партиен кръг и за сметка на партията – статукво, ревниво пазено 25 години от клиентелистите около него, повече от достатъчно време, за да продължава в този дух, доволни са социалисти от района, дочакали края на ледниковия период, белязан от задкулисие и тайни схеми.