Няма как човек да бъде жизнерадостен, когато се стреля и умират хора. Моята молба е колкото се може по-бързо този конфликт да приключи, защото страдат обикновени хора. Човешките трагедии със смърт на цивилни е нещо, което е неприемливо. Това каза членът на Изпълнително бюро на БСП Таско Ерменков в ефира на Евроком по темата за войната между Русия и Украйна.

Относно цената на петрола Ерменков обърна внимание, че цената му е по-ниска, защото част от европейските държави са заявили, че няма как да се присъединят към ембаргото, което се налага от Щатите на руския газ, тъй като няма да издържат поради липса на алтернатива. "Цените, както виждате, продължават да са прекалено високи и 4 пъти по-високи от това, което се продава", каза още експертът.

По думите му е въпрос на търсене и предлагане на политики, става въпрос и за енергиен комфорт на населението, конкретна способност на индустрията и увеличаване на брутния вътрешен продукт. 

Таско Ерменков беше категоричен, че в настоящия момент България няма проблем с доставката на газ, петрол и нефтопродукти. В областта на електроенергетиката също нямаме големи проблеми. "Това е проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Увлечени във войната между Русия и Украйна забравяме, че в България има проблеми, които трябва да бъдат решавани - те са свързани с икономика и енергетика. Това е първата задача, която стои пред правителството", коментира още Ерменков.

По темата за АЕЦ "Козлодуй" Ерменков посочи, че трети и четвърти блок е имало възможност да работят в миналото, но това за момента е невъзможно. "Това, което се случи тогава, беше чисто политически натиск и недалновидна позиция на българските представители. В момента има блокове в Европа, които са в по-лошо състояние", поясни енергийният експерт.

На въпроса дали ще ни стигне електроенергията социалистът каза, че ако продължаваме да се чудим относно базовата енергийни източници, то електроенергията няма да ни бъде достатъчна. "Най-вредното нещо, което в момента може да се случва, е да спорим дали да имаме централа в Белене или един реактор в Козлодуй. Ние се нуждаем и от Белене и от Козлодуй", каза още той.

По думите му това, което го прави оптимист е фактът, че в коалиционното споразумение ясно е разписано участието на двете централи. „Малко закъсняваме с вземането на решенията и е хубаво Министерство на енергетиката да ускори процеса на експертните анализи и оценки“, допълни още той.

По темата за проблемите в ядрената сфера експертът посочи, че проблемът се дължи най-вече на това, че не се допитват до вътрешните експерти. „Мен ако ме питате, други варианти няма. Двата проекта не се бият един с друг. Трудно си представям това, че ядрени мощности може да има с руски реактори, ако я няма руската фирма, която се занимава с това“, беше категоричен той.

По темата за АЕЦ „Белене“ Ерменков обяви, че проектът е изпратен и е технически платен и сега всичко зависи от един подпис на Агенцията за ядрено регулиране, за да стане проектът технически действащ. „Площадката в Белене е с 10 години напред“, добави още социалистът.

„Кризата в енергетиката се породи от 12-годишното бездействие на управлението на ГЕРБ. 12 години, в които съвсем хаотично се решаваха проблеми на парче и имаше неглижиране на стратегическите цели“, беше категоричен енергийният експерт и допълни, че сме изостанали с развитието на енергийните си мощности.

„Нека се вгледаме в това кое е интересно за България и какви са нейните интереси вместо да чакаме някой отвън да ни каже какво да правим“, заяви Ерменков.

По темата за повишените цени на тока експертът Ерменков беше категоричен, че трябва да се направи така, че да се удовлетворят потребностите на вътрешния пазар и на българските потребители, а това, което остане да се изнася навън. „Една бедна държава в Европейския съюз означава беден Европейски съюз“, допълни той.

„Краткосрочните мерки се изпълняват и както виждате цената за електроенергия на бита не се е повишила“. По думите му в коалиционното споразумение е разписано излизането на потребителите на свободния пазар на електроенергията.

„Когато 12 години си разрушавал държавата и нейните контролни органи за 100 дни е много трудно да се върне държавата на мястото си“, сподели експертът.

По темата за изказването на Александър Дунчев относно сектор “гори“ Ерменков беше категоричен, че Дунчев се чувства лично засегнат от случващото се.

„Коалицията върви добре и като всяко едно семейство има хора с различно развитие, възпитание, разбиране, образование, и когато нещата се решават вътре в коалицията, всичко е наред“, каза в заключение Таско Ерменков.