Новият министър-председател на България Кирил Петков посочи първите две задачи, с които ще се заеме кабинета. По думите му това са овладяване на COVID кризата чрез стимулиране на населението да се ваксинира и овладяване на цената на тока.

„Трябва да стигнем поне средноевропейски нива на ваксинация. Ще поканя проф. Радка Аргирова за личен съветник. Трябва да говорят експерти, които наистина разбират материала. Не мога да повярвам, че на всеки няколко месеца ще имаме вълни на коронавируса и нови затваряния“, каза Петков пред журналисти в Министерски съвет.


Проф. Радка Аргирова

Той допълни, че планът включва високо ниво на ваксинация в страната, отворени бизнеси и училища.

„Най-ефективният начин за преодоляване на тази криза е да извикаме експерти от различни звена на медицината и те да говорят“, каза Петков.

По отношение на цените на тока премиерът коментира, че трябва много бързо да се свика енергийна комисия в Народното събрание.

Новият премиер уточни, че не знае кой е заплашвал Христо Петров – Ицо Хазарта. „Мен никой не ме е заплашвал. Виждали сте ме и преди с плакат и пак ще го кажа – мен не ме е страх“, каза Петков.