Президентът Румен Радев стартира предизборната си кампания за втори мандат, предпочитайки  Бургаска област за начало, вероятно тъй като е най-голям избирателен район, но може и да е предизвикателство към ГЕРБ, която успя да опази първенството си на последния вот, пише Флагман. 

На 17 юли, в събота, държавният глава ще влезе в древния Созопол около 18:30 ч., използвайки празника на града „Света Марина“. Очаква се в тази част на деня струпването на местни и гости на морския курорт да е пиково за юли.

В 19 ч. Радев ще премине през площада на Созопол „Хан Крум“ и ще бъде приветстван в летния театър „Аполония“. Предлог за визитата му е покана от страна на кметството да отличи най-младия участник в конкурс за фототворба. 

От 20:30 ч. Радев ще се наслади на празничния концерт „Талантите на Созопол“, като преди спектакъла ще отправи приветствие към присъстващите граждани. Община Созопол е витрина  за БСП от октомври 2019 г., когато местният вот там бе спечелен от предания на Столетницата активист Тихомир Янакиев.

Обичаният от созополчани кмет, както и неговият екип, печелят всеки следващ вот с много преднина пред всички останали партии до този исторически за държавата момент.  Созопол е и предпочитана дестинация от вицепрезидента Илияна Йотова, която в рамките на месец – през юни, стана патрон на две от най-важните културни събития на града – фестивалите „Солей“ и „Музите“.

Оказаното в созополска община внимание към гражданите от страна на президента ще се проектира на следващия ден и в община Айтос. В 9:45 ч. в неделя Радев ще пристъпи прага на централната църква на Айтос „Св. Димитър Солунски“.

Официалният повод е поднасяне на цветя пред паметната плоча по случай 184-ата годишнина от рождението на Апостола Васил Левски.  По програма се очаква кметът Васил Едрев да приеме в кабинета си президента, а след това заедно с областния управител проф. Мария Нейкова и президента да се отправи към църквата.

Айтос се счита от 2011 г. като цитадела на ГЕРБ. Общината се управлява с твърдата ръка на Васил Едрев. Докато е повече от логично издигнатият и подкрепян от БСП за първи мандат Радев да предпочете Созопол, визитата му като старт на кампанията в Айтос е по-скоро хвърляне на ръкавицата към опонентите.

Особено след предсрочните парламентарни избори на 11 юли, когато стана ясно, че ДПС е в растящ тренд, отнемайки от ГЕРБ първенството в три важни населени места – Карагеоргиево, Мъглен и Тополица и е втората политическа сила. ИТН зае третото място, а БСП стана четвърта политическа сила. 

Загадка остава за запознатите с политическата кухня защо държавният глава ще мине този уикенд два пъти транзит през витрината на ГЕРБ – областният център Бургас, без да посети нито едно от събитията в богатия културен календар.