България е най-подходяща да бъде център на газов хъб, защото нейното географско разположение благоприятства това, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович, предаде БГНЕС. Преди това Борисов запозна подробно Шефчович с газовия хъб „Балкан”.

Шефчович подчерта, че България има добра развита мрежа от интерконекторни връзки със съседните страни, като се започне от интерконектора между България и Гърция, който се изгражда с европейски пари и европейска подкрепа.

„С премиера Борисов говорихме тази сутрин, че има много голям напредък по изграждането на интерконектора България-Турция. По интерконектора България-Румъния предстоят да се изградят още няколко компресорни станции, за да бъде още по-ефективен. Създава се една много добра връзка. Отново с европейска помощ се създава и интерконектора България-Сърбия. Има много силна газова ликвидност в региона. Това е подкрепено от ЕК“, заяви той.

„Нашата цел е България да се превърне от страна, която транзитира газ, в страна, която е търговец на газ“, подчерта той.

Министър Теменужка Петкова заяви, че днес предстои подписването на договор с избрания изпълнител за изготвяне на предпроектно проучване за газоразпределителния център на територията на България.

„В рамките на 40 работни дни той трябва да изготви тези материали и те трябва да бъдат факт. Мисля, че имаме много сериозен напредък в тази посока“, добави тя. 

Вицепрезидентът на ЕК коментира и сделката за ЧЕЗ.

„Продажбата на българския клон на ЧЕЗ на компанията „Инерком” е сделка между две частни компании”, заяви Шефчович.

„Разговаряхме с премиера Бойко Борисов във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е сделка между частни компании. Имаме информация, че всички отговорни органи в България извършват необходимите оценки и проверки”, каза вицепрезидентът на ЕК.

Шефчович не коментира възможността за държавно участие. Той още веднъж подчерта, че ЕК не се меси в частни търговски спорове, но настоява сделките да не нарушават европейското законодателство.

„Искам да повторя, че това е една сделка между частни компании и ние от Еврокомисията бихме искали да знаем, че се спазват всички принципи и закони, които са в европейското законодателство“, подчерта Шефчович.

Той отбеляза, че за момента е много трудно да се говори дали сделката нарушава някакви директиви на ЕС, защото все още не е финализирана.

„Трябва да се види най-напред как ще бъде финализирана сделката, дали е спазен третият енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“, добави Шефчович.

По време на срещата си с Марош Шефчович премиерът Борисов посочи също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.