Решението е знак за грижа към въоръжените сили. На второ място това е голямо задължение към военното и политическото ръководство, имайки този инструмент да започнем широка кампания за набиране и попълване на вакантните ни длъжности.

Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов след заседание на Комисията по отбрана, на което бе решено да се увеличат заплатите на военните.

Досега изтъквахме като причина недоброто заплащането. Планираме и други решения, които ще допълнят социалния пакет. Надявам се в зала да има същата единодушна подкрепа за въоръжените ни сили.

Те го заслужават. Още повече сме в навечерието на празника на въоръжените ни сили. Това ще бъде добър морален стимул, хората в отбраната да разберат, че техният труд е значим, че отбраната и сигурността има значение и от тях се иска да си изпълняват войнския дълг, подчерта той.

Комисията по отбрана в Народното събрание прие единодушно да бъде увеличен размерът на основното месечно възнаграждение за военните. Предложението бе подкрепено от всички парламентарни групи.

След промените в Закона за отбраната парите на военните ще се формират, но въз основа на средната работна заплата за страната за второто тримесечие на предходната година.

По изчисления увеличението на заплатите ще е близо 30%. За това ще са нужни 520 млн. лева.

След приетото увеличение базовата заплата за военнослужещите ще нарасне от 1450 лв. на 2200 лева. Предвижда се промените в Закона за отбраната и въоръжените сили да влязат в сила от 1 януари 2025 г. 

Анализите на военните показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия. Недостигът на офицери е 26,1%, на офицерски кандидати - 6,1%, на сержанти/старшини - 11,2% и на войници/ матроси - 27,6%, сочи последният доклад за отбрана.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук