1500лева да е средната заплата в края на 4-годишен мандат на ГЕРБ. Това залагат експертите на партията като част от предизборната ѝ програма, пише „ 24 часа”.
Сметката е при условие, че годишният растеж не пада под 3 процента, като в партията на Бойко Борисов имат амбиция стойностите му да са дори по-високи. Към септември, за когато са последните данни на НСИ, средната заплата е 954 лв. Още първата година да се увеличи до 1050-1100 лв. и да продължава плавно до 1500, смятат експертите на ГЕРБ. Акцентът върху увеличението на средната работна заплата следва логиката, че с повишаването на размера ѝ ще се пълни и Националният осигурителен институт, което ще трупа пари и за пенсии.

В същото време в края на мандата най-малката пенсия според ГЕРБ ще стане 300 лева. В момента тя е 154,50 лв. В партията обсъждат хората с най-ниски доходи да получават електричество на преференциални цени. Партията представя управленската си програма утре в присъствието на Борисов. Не е сигурно дали всички сектори ще бъдат представени наведнъж. Лидерът се разпоредил това да става само при пълна готовност на отговорните за мерките експерти. Категоричното обаче е, че в управленската програма ще има само изпълними неща - това категорично заръчал на хората си Борисов.

“Издигаме образованието в национален приоритет в подготвянето на управленската програма на ГЕРБ. Двойно увеличение на възнаграждението на учителите и специални програми за млади учители - това подготвя ГЕРБ”, заяви бившият председател на парламента и член на Изпълнителната комисия Цецка Цачева. В рамките на следващ 4-годишен мандат е възможен значителен ръст на минималните доходи, загатна тя. “Немислимо е само с популизъм да спечелиш един вот, съзнавайки, че не би могъл да преподредиш държавата с хора, които са случайни за политиката”, анализира Цачева. “След мандата на ГЕРБ има 3,6% ръст на икономиката. Ние оставихме една подредена държава”, напомни тя. В рамките на следващ 4-годишен мандат е възможен значителен ръст на минималните доходи, смятат експертите на партията. “От ГЕРБ не излизаме с обещания, които знаем, че в този момент не може да обещаем, че ще дадем на кой каквото пожелае. Така направи г-жа Нинова”, уточни Цачева. “Ние не стъпваме на напразни обещания, а на това, което е възможно.” Това е заявила по време на събрание на общинската организация на ГЕРБ в Плевен Цецка Цачева, съобщиха от партията.