Пластмасовите вилици, лъжици, сламки и други прибори за хранене трябва да излязат от обръщение в рамките на ЕС до 2021г. Това каза евродепутатът от ГЕБР/ ЕНП Андрей Ковачев по повод подкрепения от ЕП нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, предава "Фокус".

По думите му целта е пластмасата да се замени с нови алтернативни материали. „Това е огромно предизвикателство не само пред Европа, но и пред цялото човечество. Изхвърлят се огромни количества пластмасови отпадъци в световния океан. Има вече почти цял континент с подобни отпадъци. В този законодателен акт има и желание за образование, за това, че индустрията трябва да слага етикети на тези пластмасови изделия, че това замърсява околната среда, да се търсят нови материали, които по-бързо се разграждат. Осен това задължаването на индустрията да участва в почистването на плажни линии, на морета“, коментира евродепутатът.

Андрей Ковачев каза още, че България е направила доста стъпки в тази посока , като на много места е въвела заплащане и се преминава към хартиени или текстилни материали за многократна употреба. Много е важно още в училище да се говори, че трябва да опазваме околната среда и че това е в интерес на нашето здраве, допълни евродепутатът.