Ние, евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП, категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим. Това се казва в декларация на евродепутатите от ГЕРБ-СДС в ЕНП.

По думите им днес, служебният вътрешен министър Бойко Рашков, бивш следовател от времето на комунистическия режим в страната, направи едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент.

„Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов. Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега.

Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, припомнят евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

В декларацията си те са категорични, че сега бившият следовател Рашков, в качеството си на служебен министър със срок от 2 месеца, назначен от кандидата за още един мандат президент Радев, изпълнява предизборните поръчки да разчисти политическия терен за предстоящите избори, на този, който го е назначил.

„Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение. Със спазването на върховенството на закона, не може да се  злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС“, се казва още в декларацията на евродепутатите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!