Евродепутатът Николай Бареков е на посещение в Република Индия, където провежда редица интензивни срещи с високопоставени лица. Той е там по покана на индийското правителството заедно с английски, немски и полски консерватори. Това е чест за България, тъй като в  делегацията участват само най-значимите консерватори от  Европейския парламент.

Република Индия е най-голямата демокрация по население с най-много мюсюлмани в света. Тя е основен  партньор на Европейския съюз в Азия и най-бързо развиващата се икономика - с 8 % ръст годишно.  Отправената към  Бареков покана доказва, че е  единственият български евродепутат, разпознаваем в целия свят и еднакво добре приет, както във Вашингтон и Лондон, така и на Изток.


Николай Бареков с  министърът на енергетиката и електроразпределението Радж Кумар Сингх

 В рамките на посещението българският евродепутат е осъществил срещи със  зам.-председателя на парламента на Индия, който е втори по големина демократичен парламент в света след Европейския парламент  (545 члена) д-р Тамби Дурай и с трима ключови министри в кабинета на индийския премиер Нарендра Моди. Сред тях са министърът на строителството и градското развитие Хардип Сингх Пури, който е бивш посланик на Индия в САЩ, Женева и Лондон, министърът на енергетиката и електроразпределението Радж Кумар Сингх и министъра на търговията, индустрията и транспорта Суреш Прабу.
С всеки от министрите евродепутатът е провел двустранни разговори за българо-индийските икономически и търговски отношения. В качеството му на наблюдател в региона и по-специално Малдивите, Шри Ланка и политическите кризи в двете държави Бареков е обсъдил ситуацията в областта с председателя на външната комисия на парламента.


 Николай Бареков с  министъра на търговията, индустрията и транспорта Суреш Прабу

Като членове на Евроазиатския парламентарен форум Николай Бареков и зам.-председателят на Групата на европейските консерватори и реформисти Джефри ван Орден са имали честта за изнесат презентация в индийския парламент с парламентарната им делегация за връзки с Европейския съюз.
Освен това, Бареков е получил признание от индийския парламент като единствен български дипломат, познат в цяла Азия и посланик на мира и развитието в региона. Пред него обаче са били изразени притеснения, че той е единственият български политик, който иска да възстанови старите икономически и културни връзки с 1,3 милиардната държава. 


Николай Бареков с  министърът на строителството и градското развитие Хардип Сингх Пури

В Бангалор, който е Силиконовата долина на Азия, Бареков е посетил както централата на Еърбъс, така и „Инфосис”, която е най-голямата софтуерна компания в света с 300 хиляди наети работници. С тях е обсъдил идеята за бъдеща инвестиция у нас във висше учебно заведение.
Членовете на кабинета на Индия са изразили надежда за задълбочаване на връзките с България  след посещението на техния президент у нас. Рам Натх Ковинд беше на държавно посещение в България от 4 до 6 септември тази година по покана на президента Румен Радев. Фокусът на срещата между двамата президенти беше перспективите за активизиране на политическия диалог, двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество и културния и образователен обмен.


Николай Бареков със  зам.-председателя на парламента на Индия д-р Тамби Дурай