България, за разлика от много европейски държави, посреща световната криза стабилна икономически. Това заяви еврокомисарят Хоакин Алмуня по време на срещата си с премиера Сергей Станишев като даде висока оценка на икономическата и финансова политика, водена от правителството, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.
Министър-председателят представи дългосрочните мерки, които са в основата на тази стабилност и предвидимост: валутният борд, поддържането на бюджетни излишъци, подобряването на бизнес климата, благоприятната данъчна среда. Той подчерта, че българската икономика е отворена и вероятно ще почувства кризата и затова страната ни подкрепя усилията на Комисията и страните-членки за изготвяне на общи мерки за справяне с нея. Премиерът Сергей Станишев изтъкна, че в тази ситуация се нуждаем от по-силна Европа, от координиране на усилията и засилването на комуникацията, защото никоя държава не е в състояние сама да се справи със съществуващите проблеми. Имаме нужда от повече Европа, а не от отделни групи и държави, които търсят самостоятелни решения, допълни той.
Основна цел на правителството е България да изпълнява по устойчив начин критериите за присъединяване към Еврозоната, каза премиерът на срещата си с Хоакин Алмуня. Към момента страната ни е готова и заслужава да се включи в ERM II. Той направи преглед на изпълнението на Маастрихтските критерии като подчерта, че България не изпълнява само този за нивото на инфлацията, която през 2008 г. бе намалена с 50 на сто за 6 месеца. Според еврокомисаря основната роля за включването в ERM II ще има Европейската централна банка, в диалог със страните-членки./БЛИЦ