Във Великобритания евроскептиците в Консервативната партия са дали ултиматум на Тереза Мей, съобщава вестник „Индипендънт“. Ако нейната преговорна стратегия за Брекзит се провали, тя да приеме плановете за сделка тип „Канада“ или ще поискат избор на нов лидер.
 
Високопоставен източник от партията, пожелал анонимност, е заявил пред вестника, че ще бъде невъзможно за Тереза Мей да продължава да преговаря на базата на нейния план от Чекърс, ако той бъде отхвърлен от парламента или от ЕС. „Брекзитиърите“ смятат, че единствено приемането на идеята на Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Джейкъб Рийс-Мог за вариант на канадския модел може да спаси Тереза Мей от внасяне на вот на недоверие срещу нея.
 
Преди речта на Тереза Мей на конгреса на торите депутатът Джеймс Дъдридж заяви, че е внесел писмо в Комитет 1922 с искане да се проведе надпревара за лидерския пост. Според правилата в Консервативната партия, Комитет 1922 може да поиска вот на недоверие в премиера, ако получи 48 такива писма.
 
В същото време Би Би Си цитира австрийски медии, пред които председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил, че през последните дни се е увеличил шанса за постигане на сделка по Брекзит.