Служебният министър на туризма Евтим Милошев е уволнил вчера проф. Мариела Модева и Вероника Чанева – Гюрова. Това съобщиха за TravelNews служители на Министерството на туризма, а информацията беше потвърдена по-късно и от ведомството.

Проф. Мариела Модева беше съветник на бившия министър на туризма Зарица Динкова, а Вероника Гюрова беше пиар и директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ и минаваше за най-близкия човек на Динкова във ведомството.

Медиите трудно работеха с Гюрова, защото даваше избирателно информация на определени журналисти и като цяло водеше затворена политика. Тя пазеше Динкова да не й бъдат задавани неудобни въпроси, не си вдигаше телефона и дори си позволяваше да не отговаря на поставените въпроси за коментар или мнение.

Евтим Милошев е прекъснал договора на проф. Мариела Модева, която беше съветник и част от политическия кабинет на Динкова. Самата Динкова не го е сторила, а по принцип при смяната на министри си отиват политическите кабинети - началник на кабинета, съветници и директор на "Връзки с обществеността".

Професорът не можеше да бъде зам.-министър в последното редовно правителство, защото беше в конфликт на интереси със своя брат Иван Модев, който беше началник на кабинета на премиера акад. Николай Денков.

Зам.-министрите се назначават от премиера и реално тя изпадаше в подчинено положение на брат си, което е тежък конфликт на интереси, обясниха юристи. Този конфликт сега реално отпада със смяната на властта, тъй като Иван Модев вече не е началник на кабинета на служебния премиер.

Иван и Мариела Модеви са деца на Тодор Модев - дългогодишен кмет на тогавашния Коларовски регион в София по времето на комунизма, а след промените - дълготраен общински консултант от БСП и регионален шеф на София (от 2005 до 2009 година по времето на тройната коалиция).

Синът Иван Модев гравитира около ПП, а Мариела Модева е в БСП, като в предното редовно правителство беше назначена за заместник на бившия министър на туризма Христо Проданов, който също е от социалистите.

Проф. Модева в последните две редовни правителства и в двата предни служебни кабинета не грейна с много свършена работа. Напротив, често беше критикувана от бранша заради рекламата и маркетинга на туризма на България, за които тя отговаря. Тя е преподавател и културолог в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), където вероятно ще се върне на работа.

Министър Милошев е събрал и останалите директори на дирекции в Министерството на туризма, като е заявил, че ще продължи да работи с тях, но ще бъде безпощаден към тези с нарушения и злоупотреби, казаха служители. Според тях е вероятно да махне още Мариела Георгиева, която беше назначена по времето на Зарица Динкова за директор на дирекция "Програмиране и управление на проекти" след нагласен конкурс.

Самата Динкова е помолила Евтим Милошев да не пипа Георгиева при предаването на властта, като е стояла близо 3 часа във ведомството да го запознава с работата и дейността.

Мариела Георгиева се оказва без необходимия административен опит за длъжността. В периода от 2007-2023 г. е работила само и единствено в "Уникредит Булбанк" от най-ниско ниво до мениджър на офис, показва справка в нейната автобиография в социалните мрежи.

Назначена е в Министерството на туризма на 1 ноември 2023 г. без никакъв опит в сектора след конкурс, в който се явяват един нейн колега от дирекцията Никола Маневски и още една жена с цел да не се обжалва конкурсът, обясниха служителите. До скоро дори конкурсът не е бил публично качен на сайта на министерството, което е задължително по Закона за държавния служител. За случая е подаден сигнал в прокуратурата, твърдят служители.

Мариела Георгиева отговаря за програмата за реклама на черноморските общини. Освен това и за програмата за настаняването в хотелите на бежанците от войната в Украйна. По втората забавянето е огромно, като от октомври миналата година до момента не са разгледани и одобрени списъците, съответно не са разплатени и средствата към хотелиерите.

Самите собственици на обекти, които работят с украинци, коментираха, че Мариела Георгиева и нейният екип постоянно обяснявали, че няма средства и не могат нищо да направят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук