Проектът на бюджет за 2020 г. на столицата е обща, дългосрочна визия. Това каза кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова по време на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2020 г.“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Обикновено и този път разбира се, по традиция завършихме с презентацията на гл. архитект. Искам през нея да ви обърна внимани, че всъщност става дума за една обща, дългосрочна визия, не работа на парче.

Често получаваме тези упреци, когато коментираме конкретен проект, но разбира се, нашата работа е и конкретна. Обръщам внимание, че работим с дългосрочна стратегия и визия. Реализираме я през различните сектори", каза още Фандъкова.

Тя подчерта, че всеки от секторите има своята обща визия.

"Отново ние ще коментираме в рамките на следващата година всеки конкретен проект, всяка конкретна задача, за да може не само да планираме, не само да работим визионерски, но да постигаме и конкретни резултати с много много работа.

Искам да призова към отговорност, към прагматизъм в следващия по-малко от месец и половина, които остават до приемането на проекта за бюждет.

Надявам се всички политически групи да подходят наистина отговорно, както сме заявявали пред гражданите на София, за да можем да постигнем един консенсус и да постигнем най-важното в един бюджет", заяви още Фандъкова.

Според нея колкото градът изхарва, толкова трябва да харчи.

"Всички сме изкушени да искаме повече неща да направим. Ние трябва да се съобразяваме с възможностите на града, със стандарта на хората, с възможностите на оперативните програми. Знаете, че екипът ми полага максимални усилия", каза още Фандъкова. Тя посочи, че общината се възползва от всички програми.

"Понеже вчера имаше въпроси за размера на проекта на бюджет. Отново ще кажа, че всъщност дори в увода вчера стана ясно, че имаме два големи проекта, за които имаме пълна готовност да кандидатстваме. Ще положа максимални усилия да бъде успешно. Тези средства ще дойдат още през следващата година. Проектът на бюджет, който се предлага може само да нараства", допълни още Фандъкова.

Кметът на София напомни, че единият от проектите е реконструкцията на част от БОрисовата градина.

"Проект, който сме подготвили и с който се надяваме да получим финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Другият голям проект, това безспорно е проектът за ВиК", допълни още кметът на столицата.

По думите й за него са блокирани с многократни потвърждения от МОСВ за София около 4 млн. лв.

"Условие, за да можем да се възползваме от този ресурс, който ще реши голяма част от проблемите на много квартали на София е да бъде прието регионалното прединвестиционно проучване. Той беше представен от екипа на г-жа Савина в предишните дни.

Апелирам изключително много към отговорно отношение към него. Това е документът, на база на който можем да се възползваме от безвъзмездно финансиране, да заложим нашето съфинансиране и да продължим решаването на този сериозен, екологичен и чисто битов въпрос", допълни още Фандъкова.