"Следях обстановката в София, грижата за града не свършва с мандата ми. Изключително важно е в подобна ситуация щабът да се подготви бързо, за да се справя с такива ситуации. Аз лично съм ръководила тези щабове.

Не бих си позволила да давам оценка за работата на сегашния кмет. Тя трябва да бъде дадена от хората. Притеснително е, че дърветата и клоните останаха прекалено дълго непочистени", това заяви в ефир на Nova News бившата кметица на София Йорданка Фандъкова.

Запитана дали одобрява предприетите мерки да справяне със снегокалипсиса в София, тя отговори: "Моето изискване към почистващите фирми е да бъде почистен добре снегът. Веднага след като започне да вали, машините трябва да бъдат в готовност. Нищо не е по-важно от това да си на терен и да имаш реален поглед върху ситуацията", обясни тя.

"Всички видяхме, че падаха здрави дървета, няма как те да се отстраняват предварително. Според мен можеше да се реагира по-бързо и да се почистят навреме.

Има достатъчно служби и фирми, включително и пожарната има огромни ресурси. Всяка служба има ресурс, който трябва да бъде разпределен правилно.

Районните кметове са хората, които трябва да дават реална информация на кмета. Заявката и за по-чиста и зелена София. Въпросът не е до парите, а до контрола. Нищо в големия град не става от само себе си. Аварии винаги се случват, важно е да се възстановяват бързо и да има компенсации за хората", заяви Фандъкова.

Нека да не забравяме, че последните години най-големите атаки в София бяха срещу ГЕРБ. Трябва да анализираме кампанията. Гражданите дадоха своя вот. Притеснително е, че хората излизат да гласуват все по-малко" , каза бившата кметица на София.

"Антон Хекимян беше издигнат в последния момент, представи се добре в кампанията, нямаше достатъчно време да изложи приоритетите си.

Гласувах на балотажа, дилемата за всички в София беше сериозна. Всеки има принципи за себе си и за своите ценности. Моите ценности винаги са били евроатлантически.

Имаше доста притеснения по време на кампанията и от двамата кандидати, но кандидатът, който беше издигнат от десните сили, получи нашата подкрепа.

Отговорност на първата политическа сила е да намери своето мнозинство, най-важната роля е на кмета. Г-н Терзиев като кмет трябва да осигури мнозинство. Трябва да има ясно лидерство. Когато в една политическа сила има две точки на власт, може да стане опасно. Очаквам от г-н Терзиев да влезе в ролята си на кмет и да събере мнозинство",  смята Фандъкова.

"Непоискана подкрепа не е добре да се дава. Бих посъветвала първата политическа сила, начело с кмета, да проведат сериозни разговори за мнозинство. Според мен в Столична община има политическа криза. Има важи въпроси, които чакат да бъдат решени.

Притесняват ме спекулациите за завода за отпадъци в София. Искам да заявя на обществото, че оставих работещ завод за отпадъци, модерно депо, което може да работи още няколко години и План за модернизация, който се изпълнява, работещи съоръжения.

Всеки опит да се казва, че заводът не работи, ще бъде саботаж. Познавам г-н Савов. Години наред той се опитва да докаже, че заводът не работи без него. Опасявам се, че кметът Терзиев получава изкривена информация в момента. Съжалявам, че той нямаше възможност да се срещне със старото ръководство.

Проектът за жълтите павета е на финала. Сагата ще приключи със сериозни санкции за фирмата. България има нужда от стабилно правителство. Не виждам бъдещето си като европейски депутат. Нямам такива планове засега.

По времето, когато аз бях кмет на София, наложихме много сериозен темп на строителство. Давам си сметка, че хората се умориха от строителство", но без него, няма как да се развиват нещата в столицата", завърши тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук