Още снощи, когато заваля, посегнах към телефона, за да разбера как въври почистването на София. Не мога да кажа какво е положението в цяла София. Ситуацията е доста тежка, виждаме много паднали дървета. Грижата за София не приключва с мандата. Надявам се екипите да си свършат работата, защото утре е понеделник, работен ден. Нещата трябва да се ускорят максимално. 

Това каза в ефира на bTV бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова, помолена да коментира снежния ад в в София и как новият кмет Васил Терзиев се справя с него. 

"Нямах поглед върху цяла София. Но разбира се основни булеварди има непочистени, в много населени места има проблеми. Снощи в София в много големи квартали нямаше ток. Това е много неприятно за хората, особено за тези с малки деца", каза още тя. 

"Кметът се съобразява със ситуацията в града и гражданите. Позицията на кмета е политическа, но тя е много прагматична. Работата на кмета е денонощна. Никой кмет не може да каже: Това не е моя работа, дори когато наистина не е. Ако трябва ще направи координация с други институции", каза още Фандъкова. 

Запитана, има ли разминавания между сегашна София и София, която би трябвало да бъде градът в момента, след 19-годишното ѝ управление, Фандъкова отговори следното: 

"Когато правим оценки, е много важно да знаем откъде сме тръгнали. Когато станах кмет. Трябваше да се справим кризата с отпадъците. Младите хора дори нямат спомен, че в София имаше квартали, в които бяха складирани огромни купища отпадъци, а миризмата се усещаше в целия град. Лично водих преговори за да можем тази цъкаща екологична бомба да я премахнем. 

Гарантирахме процедурите за завода за отпадъци и новото депо. Най-труднияt проект, с който трябваше да се справим. 

По улиците на града се движиха автобуси на по 30 - 40 -години. Отдавна сме свикнали с новите автобуси, електробуси, метрото. 

Глутниците кучета, те бяха 12 000 кучета. Не говоря за единичните кучета, а за глутници, които застрашаваха хората". 

Фандъкова бе провокирана от водещия на bTV Светослав Иванов, дали е имала колебание да се впусне в още един мандат и дали се е научила да казва "не" на Бойко Борисов.  

"Винаги решенията за себе си съм ги взимала сама. Не казвам шумно, не е в моя характер, но когато взема решение, това се случа. След изборите през 2019 взех решение, че това ще е последният ми мандат. Имаше проекти, които трябваше да бъдат защитени. Това не става лесно.

Третата линия на метрото трябваше да стигне до Красно село, защото имаше средства само за това. Тогава поех, макар и премерен, но риск да гарантирам финансирането, преди да сме осигурили европейско финансиране. За радост това е успешен проект. Днес метрото на София е 52 километра, продължава строителството на още 3 километра", обясни Фандъкова.  

Защо толкова много се бави ремонтът на Трамвай 5. 

"Въпросът със сроковете на проектите е сериозен. Първо винаги за просрочване има сериозни санкции. Сега се очаква комисия за акт 16. Надявам се, че ще бъдат отчетени всички документи навреме, за да се защитят и европейските средства.

А на изпълнителя, който се забавил, да бъдат наложени максималните санкции. Само за забавяне санкциите са до 30%, отделно има и санкции за качество. надявам се контролът да продължи", каза бившият градоначалник. 

"До сега на фирмата сме наложили близо 1 милион лева санкции. Когато говорим за ремонтите и строителството в града, този мандат бе съпроводен с много кризи, сред които повишаването цените на материалите и горивата, с непрекъснатите преговори за индексации, които ние не искаме да поемаме като община. Но нищо не оправдава изпълнителите, защото те са подписали договор за срок", каза още тя. 

На Фандъкова ѝ се наложи да отговаря на още един провокативен въпрос за сенчести бизнесмени с политически връзки около бюджета на София. И спирала ли е проект заради съвет? 

"Никога не съм пускала проект, който да не отговаря на съвестта ми. Второ, спазването на буквата на закона е бил моя основен аргумент пред моя екип. Законът трябва да се спазва.

Отговорността политическата е моя, но с подписа си всеки носи лична отговорност. Надявам се , че всичките възложители, хората от моя екип са спазвали този принцип. Не вярвам някой да си е позволи да направи съзнателно нарушение", категорично отсече тя.  

"Не съм усещала натиск към себе си. Разбира се, обществените поръчки в града са електрони отдавна. По мое настояване , още преди закона да влезе в сила, София направи обществените поръчки електронни", припомни Фандъкова. 

Тя коментира и въпроса, защо рядко виждаме чуждестранни компании при изпълняването на обществените поръчки за строителство и ремонти

"Имаме австрийска компания. Но за съжаление техните цени са доста по-високи от тези, които се предлагат от българските компании. А ние нямаме право да си класираме , когото си харесаме. Това е една голяма спекулация", обясни тя. 

Ремонтът на паветата 

"Това е основен проблем. С него ще се сблъскват всички. Липсата на капацитет, подготвени работници, подготвени ръководители във фирмите. Това е основен проблем.

Всяка фирма за себе си смята, че има капацитет, докато не катастрофира в сериозен проблем. На фона на 3-4 ключови знаково обекти, които винаги са във фокуса на медиите и обществото, ние сме ремонтирали и построили над 320 километра улици и булеварди. Там , където нещата вървят, работата не се коментира", каза тя. 

Пред мен не е имало опити да се лобира за фирми, отсече Фандъкова. 

След това бившият градоначалник бе провокиран и с липсата на улици в квартала, в който живее в момента - Манастирски ливади

"В Манастирски ливади вече инвестирахме доста и има доста улици. Чувствам се като всеки жител на квартала. Има устройствен план, който е приет още преди аз да стана кмет и е с ранг на закон. Съгласно него вече се разработват подробните планове.

С главния архитект инициирахме две основни промени. Сега вече има възможност при разработването на подробния устройствен план да се освободят терени без това да е в ущърб на собствениците. Знаем, че частната собственост по Констутициоя е неприкосновена. Намерихме този баланс но лед законови промени", каза Фандъкова,

От какво Фандъкова би посъветвала Терзиев да се пази? 

"Имахме разговор преди приемането и предаването. Говорихме за всички проблеми и решения. Не съм му давала съвети. Той ако има нужда и желание, по всяко време може да се обади.

Запознах го както с решенията, така и с проблемите, и също със спешните и неотложни задачи, някои от които изискват СОС, за съжаление все още няма такъв.

Никой не е очаквал, че все още няма да има СОС, но ако не се смени подхода, кризата може да се превърне в управленска.

Надявам се Терзиев да вземе ролята си на лидер, да реши проблемите си в тяхната група и да намери подкрепа, за да може СОС да продължи работа, каза Фандъкова. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук