София не е осъждана заради мръсния въздух, опонентите ни не трябва да си служат с лъжи. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Срещу много държави има процедури, има ясни механизми, стандарти, по които тези процедури се водят. Нека все пак да кажем, че на България не беше наложена санкция.

В България има дни с превишение не само в София. Разбира се, че нашите опоненти се съсредоточават в София, но не трябва да си служат с лъжи“, каза кметът.

„Ангажиментът на общината е сериозен. Както кмета, така и общините имат своите отговорности. Сам по себе си кметът, сама по себе си Столична община не могат да предприемат всички мерки.

За това съм се обръщала към парламента, към различните министерства и към гражданите за включване. Поисках от Народното събрание да се приеме инкриминиране на горенето на отпадъци. Това е едно предложение на гражданите на „Красна поляна“.

Според нея административните санкции, включително и финансови при физически лица не дават резултат. „При юридически не е точно така“, коментира още кметът.

Тя поясни, че не става въпрос за паленето на печки, а нерегламентирано палене на отпадъци. „Това е директно тровене на хората, това за мен е престъпление. Когато говорим за дърва и въглища, там са други мерките“, допълни още кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова отчете, че може да се следи в реално време на сайта на Столична община, на специална страница, както данните от средно дневните данни от предишния ден, така и прогнозата за следващите два дни.

„Това ни дава възможност да предприемаме допълнителни мерки в дни, в които се очаква или има превишение“, заяви още столичният кмет.