Франция проучва начини за премахване на възрастовата граница за кандидати за ръководител на МВФ -реформа, която би могла да изчисти пътя на Кристалина Георгиева като компромисен избор за поста. Това съобщава днес "Файненшъл Таймс", цитирана от economic.bg. 

Бруно Льо Мьор, финансовият министър на Франция, неформално е споменал името на Георгиева на среща на финансовите министри от Г-7 в Шантили миналата седмица, според информация от трима европейски служители, само за да се подчертае възрастовото ограничение за управлението на МВФ като правна пречка.

Уставът на МВФ гласи, че управляващият директор трябва да е на възраст под 65 години, когато е назначен и не може да изпълнява длъжността „след 70-ия си рожден ден“. Правилото дисквалифицира 65-годишната българка Георгиева,сега изпълнителен директор на Световната банка, както и Марио Драги, 71-годишният президент на Европейската централна банка.

Без да се ангажират с кандидатурата на Георгиева, френски представители във Вашингтон са предложили да се променят вътрешните правила. Ако идеята събере подкрепа, тя може да бъде подложена на гласуване в борда на МВФ още тази седмица.

„Те я виждат като възможен компромис и искат да се промени възрастовата граница“, коментира висш дипломат от ЕС кандидатурата на Георгиева.

Името на Георгиева се появи след назначаването на Кристин Лагард за президент на ЕЦБ след осем години начело на МВФ. Миналата седмица Лагард обяви, че оставката й ще влезе в сила на 12 септември, оставяйки сравнително малко време на МВФ да намери заместник.

Бруно льо Мер е определен да води разискванията между европейските държави относно ролята на МВФ и желае да запази всички жизнеспособни възможности. Неуспехът да се намери обща позиция може сериозно да навреди на претенциите на Европа за тази позиция, коментира ФТ.

"Най-глупавото нещо, което можем да направим, е да не постигнем съгласие за общ кандидат", коментира високопоставен представител от европейско правителство.

По традиция постът директор на МВФ се дава на европеец, докато този на директора на Световната банка е определян от САЩ.

Френски чиновник заяви, че льо Мер „няма предпочитан кандидат“ и ще играе „безпристрастна“ координационна роля.

Йерун Дийселблум, бивш холандски председател на еврогрупата на финансовите министри от еврозоната, се очертава като предпочитана кандидатура, но е изправен пред съпротива от Рим и други южно-европейски столици.

Марк Карни, който е управител на Банката на Англий, но е роден в Канада, се бори да убеди европейските политици, че може да бъде "европейски кандидат", защото притежава паспорти от Великобритания и Ирландия. "Той е аут", заяви високопоставен служител на министерството на финансите на страна от еврозоната.

Междувременно северните държави-членки се оплакват, че Франция и Южна Европа са прекомерно представени в ЕЦБ и в определянето на икономическата политика на ЕС. Един дипломат от ЕС каза: „С финансовата архитектура на Европа де факто се управлява от Средиземноморския съюз, време е северът да се утвърди.“

Георгиева е едно от имената, които се очаква да бъдат тествани през следващите седмици. Тя има опит в международната политика и икономика, тъй като сега ръководи Световната банка и има шестгодишен мандат като европейски комисар в Брюксел.

Недостатък ще бъде относителната липса на опит в областта на финансовите пазари и политиките за макроикономическа стабилност - основни за МВФ. Някои европейски страни също настояват директор на МВФ да стане бивш финансов министър с опит в справянето с финансови кризи.

Георгиева предлага на Европа възможност да запази лидерството във Фонда, като същевременно представлява страните от Централна и Източна Европа.

В същото време тя не е свързвана с политиката на строги икономии като Дийселблум, който отговаряше за спасителната програма на Гърция.

Препятствието с изискването за възраст може да бъде трудно преодоляно. Промените в устава не са формалност, тъй като изискват одобрение от изпълнителния съвет на МВФ, който се състои от 24 представители, но и от неговия по-широк управителен съвет, който включва представители на всяка страна-членка.

През 2011 г., когато Кристин Лагард спечели първия си мандат като шеф на МВФ след внезапната оставка на Доминик Строс-Кан, нейният съперник за поста Стенли Фишер, управител на Банката на Израел, отчасти беше блокиран, защото не успя да отговори на възрастовите изисквания.

Очаква се Георгиева също така да бъде в добра позиция да гарантира подкрепата на администрацията на Тръмп или поне уверението, че Вашингтон няма да наложи вето.

По време на мандата си като главен изпълнителен директор на Световната банка през последните две години, Георгиева имаше чести взаимодействия с администрацията на Тръмп, тъй като помагаше за договарянето на подкрепа за увеличението на капитала на институцията в размер на 13 млрд. долара, припомня ФТ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!