Кой отвори изборния кодекс и кутията на Пандора? Убедени сме, че трябва машинно гласуване. 80 % от българите смятат, че изборите са опорочени.  Навсякъде могат да станат фалшификации. Когато се преброяват бюлетините съм виждал как председателят и членовете казват да речен, че хикса не е точно хикс, докато при машинното гласуване няма такива неща, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, Филип Попов от БСП.

Самия резултат от машината няма как да се манипулира. Всички предложения, които дадохме за изборния кодекс, не бяха приети. Всички тези неща водят до извода, че изборите ще се фалшифицират. Обмисляме конституционно искане, дали ще е по отношение на преференциите, или за ЦИК, предстои да се реши, каза още той.

Голяма част от нашата парламентарна група са влезли от преференции. За преференциите по подредба 15-15 или 10-10 е замазване на очите на хората. Човек има право на избор и трябва да знае, че когато е гласувал, неговия глас ще се зачете реално. Мисля, че дистанционното гласуване е нещо добро. В Германия, Франция например също купуването и продаването на гласове е престъпление, но те там не знаят за този феномен, защото не им се е случвал, каза Попов.

С ДПС винаги сме били официално в коалиция. Сега има договорки в колоарите и това показва, че сегашното управление не е  стабилно. По отношение на ДПС, позицията ни за секциите в чужбина винаги е била различна. Ние имаме различни мнения и за преференциите. Реалните намерения на ГЕРБ са да запазят властта на всяка цена, каза още той.