Филип Станев от "Има такъв народ" започна по-много нестандартен начин интервюто си при Георги Любенов по БНТ.

"Нека да разкажем накратичко на вашите зрители защо съм в такъв неугледен вид", заяви бившият депутат, но водещият веднага веднага го прекъсна: "Аз и в много по-неугледен вид съм Ви виждал"."В момента има маратон в София. Цялата ерия около БНТ е блокирана. Нито един полицай не пожела да се смили медийно. Спрях на "Дондуков" и оттам пеша във вашето студио г-н Любенов. Леко потен съм, добре че дъждът не ме наваля много, защото нямах чадър. Имаше една песен за момчето, което нямало палто и чадър, но вече съм готов за разговора", разказа Станев."Много добре си изглеждате, добре дошъл. Пристигнахте до заветното студио на БНТ, добрахте се до телевизията майка", отвърна му с чувство за хумор журналистът.

Припомняме, че по време на 46-ия парламент Станев разрази голям скандал около себе си, след като пристигна в НС, обут със скъсани дънки.


С тези скъсани дънки Филип Станев беше на работа в НС, СНИМКА: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

След шеговитото начало на интервюто двамата започнаха да обсъждат и сериозните теми.

"Политиката се оказа място не за наивници, каквито на моменти бяхме ние, мислейки си, че докрай следвайки обективността, идеите, каузите, че ще се случат нещата, ами не е точно така", посочи Филип Станев.

"В политиката да си първи не означава, че когато си спечелил първото място в състезанието, задължително след това ще започнеш да управляваш.

Политиката се оказа хлъзгав терен. Място, на което е необходимо понякога леко да отстъпиш от твърдата позиция, която си заел. Това е поуката за нас. Катарзис е много силна дума, това е толкова тежко душевно преживяване, нямаме нужда от него неито ние, нито нашите партньори", допълни Станев.

По думите му в предишните два парламента почти са си стиснали ръцете, но така и не са го направили докрай. Този път според него всички политически формации, които искат да покажат на гражданите, че в крайна сметка тази държава трябва да бъде стабилна, трябва да положат максимални усилия да има правителство, като той изключи ГЕРБ и ДПС.

Според него от ИТН са положили максималните усилия и дори са направили някои персонални компромиси. Даде за пример променения Изборен закон в 45-ия парламент и актуализацията на бюджета в 46-ия, която по думите му се е случила с огромна заслуга на експертите на ИТН в съдействие с икономическия екип на действащия служебен кабинет.

"Има такъв народ" доказа, че стои зад думите, зад каузите си и зад действията си. През годините назад заради този прословут закон, който касае НСО, вече отстъпили от поста на председател на Народното събрание като г-жа Цецка Цачева, г-жа Цвета Караянчева, г-н Главчев продължаваха години след това да се възползват от държавни автомобили, от охрана, от транспорт.

Ненужен огромен държавен разход на гърба на данъкоплатеца. Нашият два пъти действал за кратко председател на Народното събрание Ива Митева и двата пъти след прекратяването на правомощията си в парламента, тя веднага се отказа от всички тези привилегии", коментира Филип Станев.

Той прогнозира, че ще има малки разлики в класирането и ИТН ще бъде незаобиколим фактор в съставянето на нов кабинет.