Получихме уверение от ЕЦБ, че на базата на политическите ангажименти, с които ние се ангажирахме и поехме пред ЕК, те бъдат реализирани, имаме реален шанс през 2019 година, страната ни да бъде присъединена към ERM-2. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на 13-тата годишна среща на Бизнеса с правителството.

"Предимствата, които членството на България в еврозоната ще донесе, са много. Няма икономическа логика да има съществена промяна на ценовите равнища при присъединяването на страната ни към еврозоната. България е уникална с това, че имаме фиксиран курс към еврото. На практика ние сме пряко свързани с монетарната политика на ЕС, но без да участваме пряко във взимането на решения на ЕЦБ. Подобен статус би ни дал предимство“, посочи той.

„За да се случи това приемане, предложихме съществени изменения в законодателството, които да улеснят ЕЦБ при стартиране на близко сътрудничество, променихме Закона за БНБ, както и въведохме новите правила. Предстои някои минимални подобрения в законодателството, за да се синхронизира пълноправното ни членство в еврозоната“, каза още финансовият министър.

Горанов добави, че не очаква някакви сериозни трусове в държавата, било то икономически или политически, които да попречат на пътя ни към въвеждането на еврото. "Няма нито една смислена причина държавата ни да се включи в една от най-мощните икономически структури, наречена евро. Нито едно от действията, които се налага да приемем, не е против българското общество. Всяка една от тях ще доведе до по-добро. То е една добра основа за по-ускорено икономическо развитие и присъединяване към клуба на най-богатите държави".