Отговорността бе поета и с всички рискове се отива на избори, за да се поиска пак доверието на хората. Това заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова в ефира на bTV. Тя обаче отказа да посочи, кой е бил най-некоректният партньор на ГЕРБ.
ГЕРБ показа достойно поведение. Подкрепяха предложения на министри от коалиционните партньори. Аз няколко дена след като станах министър отстоях социалната реформа на г-н Калфин, въпреки че това предизвика недоволство.
Много ми се ще българите да разберат, че да бъдеш на такива позиции изисква голяма отговорност и е много трудно.
Аз съм толкова близо до Борисов, колкото са и останалите министри. Имахме възможност да обсъждаме нещата. И след заседание на министерски съвет си обсъждахме.

Става въпрос за мажоритарна кандидатура. Човек, който е бил 2 мандата председател на Народното събрание има достатъчно експертиза, за да бъде държавен глава. На фона на другите възможности, на фона на онзи момент, беше единственото решение, каза Бъчварова по повод дали кандидатурата на Цачева за президент е била грешка.

Това, че сега ви се вижда една загуба, е по-добре за бъдещето на една партия. Нормално е в политиката да има загуби. Важното е как се приема тази загуба.
Ние имаме програма, имаме опит. Знаем как трябва да се управлява държавата и кое е важното и кое е маловажното”, каза още Бъчварова.
Тя призна, че със сигурност е допуснала грешка на поста на вътрешен министър.

„Грешка може би е, че нямаме толкова интензивна комуникация за това, което правим. Това, което аз и хората около мен правихме беше нови и изискваше повече обяснения”, заяви тя и каза, че по никакъв начин не се е отказала от реформата във ведомство. „Надявам се следващият министър да не спре”, посочи тя.

По повод дали тя ще заеме поста, ако ГЕРБ спечелят изборите, Бъчварова каза, че има достатъчно опит, но това е въпрос на решение.

В край на разговора водещият Хекимян назначи Бъчварова именно за такъв. "Благодаря за това интервю на Румяна Бъчварова служебен министър". Тя обаче бързо го поправи: "Министър в оставка".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!