В България цената на живот продължава да е висока. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът на служебния кабинет и министър по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той каза, че ще се запазят старите приоритети, но има и нови такива. „Трябва да направим така, че инфлацията да продължи да намалява“, добави той.

„В България цената на живот продължава да е висока. Ще трябва да се правят стъпки това да бъде коригирано. Ще трябва да действа както правителството, така и регулаторите“, добави той.

Пеканов подчерта, че ще продължи да говори за антикорупционните мерки.

„Трябва да продължим работа по реформиране на съдебната система, което ще ни помогне за Шенген“, каза той.

„Имаше много проблеми, когато дойдохме през август месец. Голяма част от тях ние решихме“, призна той, коментирайки в какво положение са поели властта от правителството на Петков и Василев.

„Доста от процесите намериха успех при нас“, призна още той.

„Една от големите дискусии в последните десетилетия, е че пазарът на газ има нужда от регулация, която да регулира цената. Направихме така, че цените на газа да станат по-ниски“, каза Пеканов.

„Всички оперативни програми 10/10 бяха одобрени по време на служебния кабинет. Редовният на Петков и Василев работи по тях също. В рамките обаче на нашия мандат бяха довършени и направени неща, които не бяха направени преди това“, призна той.

По думите му, ако парите по Плана за възстановяване и развитие се забавят, вината ще е на депутатите и 48-то НС, което не прие необходимите закони.

"Трябва да се забързаме. Голямата част от мерките са по темата върховенство на закона. Те са ключови за България, защото трябва да правим стъпки по тази тема. Корупцията изяжда ресурса на държавата", смята вицепремиерът.

За него това не са реформи, които трябва да се направят, защото някой ни е казал или защото ще вземем някакви пари, за защото имаме нужда от това. 

„Служебният кабинет не бива да участва активно в предизборната кампания. Имаме нужда обаче от спокоен и смислен дебат за еврото. Хората трябва да бъдат чути, но не и да биват заливани с неверни факти. Твърдеше се, че еврозоната е в рецесия. Днес излязоха данни, че е по-добре отколкото САЩ“, каза още Пеканов.

"Желанието ми е българските граждани да не бъдат залъгвани", призна още вицепремиерът.

Пеканов отрече да има амбиции да прави партия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук