България обяви, че е открито голямо находище на газ. Това не означава, че българите ще се откажат от руските доставки, казват експертите, а и находището едва ли е ново. “Извадили са го от ръкава” преди изборите, се казва в материал на Алексей Топалов в ГазетаРу по повод информацията за газовото находище в Девенци.
В материала се изтъква крайно ниската рентабилност на добива на газ на територията на България. “На първо място трябва да се отбележи, че “напълно ще обезпечи потребностите в продължение на три години” не е нещо повече от образен израз”, казва старшият анализатор за нефтогазовия сектор от ИК Financial bridge Дмитрий Александров. “Веднага да започне добивът на газ във всеки случай едва ли ще стане /а и форсираният добив е много неизгоден/, разработването на такива находища обикновено се разтегля в продължение на 10-15 години. А това означава, че годишно България ще получава по-малко от една десета от залежите”, казва той. "Добивът от дълбочина над 4 км е много сложен. Това е сравнимо с проектите на Газпром в Ямал, добивът от такава дълбочина е много неизгоден”, обяснява експертът. Като цяло по думите му да се започва добив на газ в България от нулата, когато вече е съгласувано прокарването на “Южен поток” през нейната територия и през нея минава газопроводът от Украйна, по който се транспортира руски газ, е икономически напълно неизгодно.
Очевидно обаче точно поради руско-украинския газов конфликт България се е заела с разработването на своите недра. Конфликтът доведе до това, че в разгара на зимата България за няколко дни остана изобщо без газ, пише в материала. Сега българите искат от Русия да компенсира загуби в размер на над 250 милиона евро.

Находището най-вероятно изобщо не е ново, преди просто не са искали да го разработват поради същата тази ниска рентабилност, смятат експерти. “Нефт и газ в Европа се търси активно от 19 век и е много трудно да се предположи, че в България точно сега са открили нещо ново”, казва експерт на пазара.
Най-вероятно те са държали това находище като резерв и след като Украйна спря транзита, българските власти са решили да укрепят енергийната сигурност на своята страна и да диверсифицират газовите потоци, пише в материала.
Заместник генералният директор на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин отбелязва и политическата ценност на откритието. “Изборите в България ще се проведат тази година и за управляващата коалиция те ще бъдат сложни. Българската опозиция е набрала сила и управляващият режим трябва да демонстрира своята ефикасност, затова и властите в България се опитват да се сприятелят с всички накуп – с Русия, с Европа, с Америка. В навечерието на изборите съобщението за откриването на голямо находище, при това с толкова оптимистична оценка на американските експерти, е силен ход, насочен към спечелване подкрепата на избирателите”, смята Макаркин.
Освен това експертите са единни в мнението, че наличието на собствено газово находище в България не променя нищо и страната няма да може да се откаже от руските доставки, заключава авторът. /БЛИЦ