"Цялостната организация на работата на сектора за сигурност куца заради това, че е необходимо да се направят промени в няколко закона. Съгласно чл. 105, ал. 2 от Конституцията Министерският съвет осигурява обществен ред и сигурността в страната. 

Това трябва да е органът, който да има доверие на инструментите, чрез които работи".

Това каза пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България", съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ и председател на Комисията за специалните служби в Народното събрание.

Сърцевината на това, което предлагаме, е създаването на единна разузнавателна служба - сливане на цивилното и военното разузнаване, изтъкна той и уточни, че функцията на държавата по разузнаване, за да е ефективна, би трябвало да се управлява от едно място и това звено да е подчинено на Министерския съвет.

Разговорът за необходимите промени е проведен на лидерско ниво в управляващите партии, предстои обсъждане и с експертната общност, съобщи Атанасов.

Основната задача на контраразузнаването и на разузнавателните ни служби е да осигуряват надеждна информация на Министерския съвет, на президента и на председателя на Народното събрание, подчерта той и добави:

"От разгледаните доклади на закрито заседание в парламента се видяха дефицити по отношение на това, че някои от службите - контраразузнаването и цивилното разузнаване не разполагат с достатъчно надеждни източници и канали за информация, което я прави бедна, а понякога може да се стигне и до грешки.

Всичко това налага да се преразгледа цялостният модел на организация на работата им. Досега не е работил ефективно и Съветът по сигурността към МС".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук