Нямаме споразумение с Кирил Петков и Асен Василев да правим обща парламентарна група. Предложихме им да се явим заедно на изборите, за да постигнем ефект първа политическа сила. Това каза пред БНТ ген. Атанас Атанасов от ДБ.  

„Ние сме съмишленици и смятам, че ще управляваме заедно в следващия парламент. Не сме провеждали преговори с „Продължаваме промяната" по този въпрос. Обмисляме идеята, от доста време има такива предложения. Това не се е случвало в България и не зная дали трябва да се предприема такъв експеримент”, уточни Атанасов и добави, че трябва да се изчакат резултатите от изборите и да се види дали има нужда от подобно нещо.

Разкрити: ПП и ДБ готвят следизборно обединение, за да прецакат ГЕРБ и БСП и грабнат първи мандат от Радев

Ако сме втора политическа сила, няма нужда да правим такива действия. Ние ще получим мандат, защото ГЕРБ няма да може да осъществи своя", каза още Атанасов. 

По отношение на заявката, че Кирил Петков е готов за премиер, Атанасов заяви, че е хубаво да има хора, които са амбициозни. „Ние от ДБ имаме много хора, които са качествени. Но нека не слагаме каруцата пред коня.

Схемата е наредена! Василев обяви, че Петков ще е премиер, а за себе си запазва поста на... ВИДЕО

Трябва да търсим обща воля за това да изберем подходящ човек, който да води кораба”, посочи той.

„Хората, с които се срещнах, казаха: искаме да съставите правителство. А на въпрос какво правим с БСП, те казаха: вие сте умни хора.

Не говорим за коалиция с БСП има механизми, по които може да бъде излъчено мнозинство без коалиции. Тук е много важно кой ще получи мандат.

Ще разговаряме с БСП. Имаме червена линия да не подкрепяме правителство на БСП. Партията не е невъзможен партньор за съставяне на мнозинство”, каза още Атанасов.

„Подкрепили сме Лозан Панов, но това не означава, че сме единомишленици по всички въпроси. Той с изявленията си доказа, че е независим кандидат”, добави той.